fbpx
E-UTRIP
Foto: Vrtec Kočevje.
Aktualno Novice Starševstvo

Po otroka v vrtec samo pod pogojem PCT…

… a je minister za zdravje Janez Poklukar še nekaj ur pred objavljenim vladnim odlokom zatrjeval, da PCT ne bo pogoj za to, pač pa bo PCT zgolj priporočilo. Je to dokaz, da so odgovorni (še vedno) popolnoma zmedeni, neodločeni in – kar je skorajda nemogoče, pa vendar… – neinformirani? Namreč, od ministrstva za zdravje Janeza Poklukarja in državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje Damirja Orehovca (ki je lažne trditve ministra za zdravje podprl) bi pričakovali, da poznata odločitve, ki bodo čez nekaj ur stopile v veljavo.

Konkretnih odgovorov, kako denimo ukrepati, če nekdo ne izpolnjuje pogoja PCT ali če starš ravnatelju pove, da njegov otrok ne bo nosil maske, ravnatelji še vedno nimajo.

Na spletni strani Vlade Republike Slovenije pod točko Odlok o določitvi začasnih pogojev za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu je navedeno:
»Odlok določa, da morajo za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja izpolnjevati vse osebe, ki opravljajo delo v vrtcih in osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, glasbenih šolah, domovih za učence, dijaških in študentskih domovih, organizacijah za izobraževanje odraslih, srednjih in višjih strokovnih šolah ter v visokošolskih zavodih, kakor tudi vse druge osebe, ki prihajajo v prostore vzgojno-izobraževalnih zavodov in so starejše od 15 let, o čemer jih vzgojno-izobraževalni zavod obvesti na vidnem mestu s pisnim obvestilom.«
Vir: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Torej… vir te točke je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Ampak, državni sekretar tega istega ministrstva te točke – glede na to, da jo je na novinarski konferenci pravzaprav negiral – nekaj ur pred objavo Odloka očitno ne pozna.

Od danes naprej!

S 23. avgustom, torej, od danes naprej naj bi vzgojno-izobraževalne ustanove oziroma zaposleni v le-teh preverjali izpolnjevanje pogoja PCT vsakega, ki v ustanovo vstopi. Ampak, kako je to v praksi sploh izvedljivo?

Ravnatelji so enotni, da zmožnosti preverjanja vrtci in šole nimajo. »Če bomo to mi nadzirali, bom potreboval še vsaj tri osebe, tri varnostnike. Mi tega kadra nimamo. Vstop v šolo pa bi bil bistveno težji, saj bi lahko vstopali le pri enih vratih. Vsekakor pa je to še ena naloga, ki so jo prevalili na ravnatelje. Mi smo pedagoški vodje, zdaj naj bi pa še nadzirali,« je povedal predsednik združenja osnovnošolskih ravnateljev, Gregor Pečan.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki