fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Občina Ribnica

Po dveh letih premora … Ribniški semenj bo!

Poosebljenje sejemske družabnosti na največji turistično-etnološki prireditvi na Slovenskem

Živost in pisanost etnološke prireditve se vrača na ulice našega mesta. Tradicionalno ga bodo zavzele stojnice, ki se šibijo pod izdelki domačih in gostujočih rokodelcev. Na ta dan se pri nas najde vse, od žlice, metle, zobotrebcev in lesenih ter lončenih posod pa do »vseh stvari, ki si jih srce poželi«. Poleg sejemskih razstavljavcev, ki svoje izdelke pripeljejo od blizu in daleč, so vsakokrat odprte tudi vse domače ribniške trgovine, razstave, Rokodelski center Ribnica, ribniška farna cerkev sv. Štefana, v letnem gledališču pa se odvija zabavni program.

Letošnje dogajanje bo zavoljo boljše preglednosti in lažje izbire želenih aktivnosti povezano v štiri sklope:

  • živi rokodelski prikazi
  • naša kultura
  • fina kulinarika
  • luštna zabava

Pod nazivom živi rokodelski prikazi bo moč najti številne vešče rokodelke in rokodelce, ki bodo na sejmu v živo prikazovali, kako izpod njihovih spretnih prstov nastajajo razni uporabni in hkrati lepi izdelki.

Naša kultura zajema razstavne aktivnosti Galerije Miklova hiša in Muzeja Ribnica v gradu, kjer bodo na voljo ogledi stalnih razstav. Prav tako si bo moč ogledati tudi zanimive razstave v okviru Rokodelskega centra Ribnica, kjer bo na ogled tudi prvi 3D tiskalnik za glino v Sloveniji.

Kulinarični sladokusci ne bodo spregledali naslova ‘fina kulinarika’, v katerem se bo med drugim odvijal sedaj že znameniti Fižolov dan v organizaciji VETD Hrovača. Svoje okusne specialitete bodo pripravili tudi lovska in ribiška družina ter gobarji.

Umanjkalo ne bo niti drugo raznovrstno sejemsko dogajanje od vrtoglavega plezanja na Plečnikova zvonika, pod budnim očesom Plezalnega kluba Ribnica do atraktivnega tekmovanja številnih domačih skupin na Suhorobarskih igrah.

Tudi letos se bo odvijal Rokodelski festival, ki letos doživlja že svojo 21.različico. Na njem bodo svoje posebne umetelne in uporabne rokodelske izdelke ponudili mnogi slovenski rokodelke in rokodelci.

Še vsak, ki je kdaj obiskal Ribnico in se srečal z domačini, je spoznal, da se med njimi skriva obilo zanimivih zgodb, iskrivega humorja, dobre robe in predvsem pristnosti lepega ribniškega narečja. Tega, ki te prepriča, da si “kupljen” in vsako prvo nedeljo v letu komaj čakaš, da ponovno prideš nazaj v deželo lesa, med Malo in Veliko goro.

Turistično društvo Ribnica

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki