fbpx
E-UTRIP
Tina Peček, direktorica Rokodelskega centra Ribnica.
Aktualno Intervjuji Novice Ribnica

Lokalni intervju: Tina Peček, direktorica Rokodelskega centra Ribnica

»Vsebine Rokodelskega centra Ribnica so mi blizu, ker rada delam z ljudmi in za ljudi in »Človek lahko doseže prav vse, če je iznajdljiv, vztrajen in usmerjen k izbranemu cilju z vsem svojim srcem in dušo«. Uspešno delovanje Javnega zavoda Rokodelski center Ribnica vidim kot posebno priložnost in velik potencial za nadaljnji razvoj in prepoznavnost našega kraja, s pestro ponudbo tako za naše občane, kot tudi za obiskovalce od drugod,« uvodoma pove direktorica Rokodelskega centra Ribnica. Tina Peček verjame v svojo ekipo in v uspešno zgodbo zavoda, ki ima še veliko neizkoriščenega potenciala.

Glede na to, da sta suhorobarstvo in lončarstvo obrti, ki ju širša okolica povezuje z Ribnico, kako boste skrbeli, da bo ta širša okolica kupovala tipične ribniške produkte? Kako boste skrbeli, da bo obrt ostala ali postala privlačna za mlajše potrošnike in da rokodelstvo ne bo izumrlo?

Drži, gre za tradicionalni obrti, po katerih smo najbolj prepoznavni in predstavljajo identiteto našega kraja. Poslanstvo rokodelstva je trajna skrb za izdelovanje, ohranjanje, raziskovanje, prikazovanje, izobraževanje in populariziranje domače in umetnostne obrti. Enota rokodelstvo svoje vsebine izvaja v pritličnim prostorih na sedežu zavoda. Na novo sta preurejeni in sodobno opremljeni dve delavnici, v katerih se izvaja pletarska in lončarska šola. Vsebine bomo osvežili in kakovostno nadgradili doživetja rokodelstva na »terenu« ter jih povezati skupaj v zgodbo z gastronomijo. Za nove, mlajše generacije pripravljamo atraktivne rokodelske delavnice za izdelovanje aktualnih, sodobnih predmetov, po katerih povpraševanje narašča in le na takšen način jih bomo lahko privabili v hišo rokodelstva, jim obenem predajali bogata, tradicionalna znanja ter jih poizkušali navdušiti nad temi poklici. Velika pridobitev za rokodelstvo je 3 D tiskalni za glino, ki ponuja možnosti nadgradnje ribniškega rokodelstva in mladim prinaša znanje za uporabo novih tehnologij in procesov digitalizacije.

V preteklem letu se je Muzejska trgovina preuredila v sodoben, modern prostor, ki je privlačen za obiskovalce oz. končne potrošnike in v svojem spektru ponuja več kot 800 različnih artiklov (izdelki iz gline in lesa – uporabni  in dekorativni izdelki za kuhinjo in dom, nakit in lesa in gline, različne publikacije, razglednice, promocijske majice, zastave in bogat darilni program). Vzporedno smo vzpostavili tudi novo grafično podobo spletne trgovine, v kateri pa je trenutno na voljo več kot 300 različnih artiklov.

Kakšne novosti pripravljate v bližnji prihodnosti in zakaj je vredno obiskati Rokodelski center tudi, če smo domačini?

Tako Rokodelski center Ribnica kot tudi objekti, ki jih imamo v upravljanju- Ribniški grad dobivajo novo, svežo podobo in pestre vsebine, ki ponujajo doživetje za različne populacije. Tako je objekt Rokodelski center Ribnica bogatejši za novo, moderno muzejsko trgovino, ki ponuja izdelke z zgodbami naše tradicije, preuredili smo delavnice, ki ponujajo modern pridih tradicije, odprli prenovljeno razstavo Suhe robe in lončarstva, ki je šest deset let kraljevala v Ribniškem gradu. Sedaj je svoje stalno mesto dobila v 1. nadstropju Rokodelskega centra Ribnica in je dostopna tudi za starejšo populacijo ter osebe z gibalno oviranostjo.

V zaključni fazi je prenova grajske površine, ki s pestrim kulturno zabavnim programom za vse generacije predstavlja osrednje prizorišče druženja v vseh letnih časih. Vse prenove so se zgodile zaradi boljših izkušenj obiskovalcev. Namreč, želimo jim ponuditi prostor, v katerem se bodo prijetno počutili kot tudi zanimive vsebine, ki bodo ustvarile nepozabno doživetje.

Prenovljena grajska površina, ki v Ribnico prinaša svežino.

Novost je tudi po dolgih letih pripravljena in sprejeta strategija turizma v Ribnici. Zavod je razširil vizijo in se bo pozicioniral tudi na turističnem zemljevidu Slovenije in Evrope. Ribnica je na turističnem področju pretekla leta svoje aktivnosti osredotočala na kulturno dediščino, manj pa na vzpostavitev ponudbe za izvajanje aktivnosti v naravi, ampak v vrtincu časa velikokrat pozabimo, kdo smo in od kod izhajamo. Včasih je prav, da se ustavimo in se vrnemo na začetek – k pristni naravi in življenju v njej. Vsi se vedno znova radi vračamo k naravi, kjer sprostimo svoj um in si »napolnimo baterije«. Za piko na i naravi dodamo še zgodbo o  rokodelstvu, ki predstavlja identiteto našega območja, in brez dvoma bo vsak obiskovalec navdušen nad ponudbo, saj prav takšna doživetja v tem stresnem vsakdanjiku največ štejejo!

Ribniški grad v zadnjem času za lokalno skupnost predstavlja osrednje prizorišče kulturno – umetniškega dogajanja, v katerem redno ponuja pravo »glasbeno bonboniero« za različne okuse. Zaradi rednega izvajanja teh vsebin, je grad postal veliko bolj prepoznaven in obiskan.

V grajskem kompleksu se pripravlja idejna zasnova za postavitev Grajske kavarne, v kateri  se bodo gostje lahko prepustili razkošju okusov, ki sledijo letnim časom in kulinaričnim posebnostim teritorija, lokalnim jedem, pripravljenih po receptih naših babic, s pridihom sodobnosti in kreativnosti. V ponudbi ne bo manjkalo niti Grajsko pivo, ki je nastalo po receptu naših lokalnih pivovarjev oz. ponudnikov. 

V grajskem kompleksu ima svoj stalni prostor razstava Boj krvavi zoper čarovniško zalego, ki bo v prihodnjem letu dobila osveženo podobo, Zbirka pohištva družine Rudež, razstava o smeteh Ne pametuj, ločuj!; prostor, ki je bil prej namenjen stalni razstavi suhe robe in lončarstva pa dobiva novo osveženo podobo in bo zaenkrat namenjen začasnim, gostujočim razstavam. Od 19. avgusta pa do 15.novembra bo na ogled razstava Muzeja novejše zgodovine Celje, Otroškega muzeja Hermanov brlog. Tako bo v Ribniškem gradu v vsej svoji lepoti zasijalo več kot 200 igrač. Razstavo bodo obogatile tudi črno bele povečave fotografij otrok z igračami celjskega fotografa Josipa Pelikana. Del prostora razstave pa bo namenjen tudi raziskovanju in igranju.

Na tem mestu bi se za vso podporo pri ureditvi infrastrukture zahvalila tudi Občini Ribnica za izjemen posluh in sodelovanje.

Bliža se sejem, kaj lahko pričakujemo? Pripravljate kaj posebnega?

Drži, žal v zadnjih dveh letih sejma zaradi covidnih ukrepov ni bilo. Ribničani imamo radi dogodke in prireditve, še posebej, če gre za glasbeno doživetje, druženje ali pa za tradicionalne prireditve po katerih smo znani. Ribniški semenj vsako leto Ribnico spremeni v pravo sejemsko doživetje, saj svoje mesto zavzamejo stojnice, ki se šibijo pod izdelki domačih ali gostujočih rokodelcev, na ta dan po ribniških ulicah lahko kupiš vse, od žlice, zobotrebcev in lesenih ter lončenih posod pa do »vseh stvari, ki si jih srce poželi«. Osrednji organizator te zares velike, tradicionalne, prireditve je Turistično društvo Ribnica, ki je v sodelovanju z Občino Ribnico in našim Rokodelskim centrom Ribnica že pripravil pester program letošnjega semnja, ki se bo odvil v nedeljo, 4. septembra. Na voljo bodo številne stojnice z raznoliko ponudbo, rokodelski festival, ribniška povorka, kulinarična ponudba in pester kulturno zabavni program v ribniškem gradu. Novost je ta, da se bo letos Ribnica spremenila v dvodnevno doživetje, namreč dan prej, bo v organizaciji Kluba Ponosni posameznik in lokalnih društev, na isti lokaciji potekalo pravo športno doživetje, tradicionalni Ribnica Trail, ki bo ponudil različne aktivnosti za vso družino.

Skratka, lepo vabljeni, da nas obiščete in doživite našo Ribnico. Prav zagotovo se boste z veseljem vračal!

Vse vsebine, ki se bodo odvile v naši Ribnici, si lahko ogledate na spletni strani turizem.ribnica.si

ml.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki