fbpx
E-UTRIP
Slovenski praznik zaljubljencev v naših krajih še dolgo ne bo šel v pozabo.
Aktualno Novice Občina Ribnica

Po Bistrici so plavali Gregurčki

Na gregorjevo je po starem julijanskem koledarju godoval sv. Gregor, ki »luč v vodo vrže« in oznani začetek pomladi oziroma prvi pomladni dan. Pri nas danes velja tudi za slovenski praznik zaljubljencev. Sonce si je opomoglo, opazimo že prve cvetne popke, ptički veselo žvrgolijo, zato je po Slovenskem razširjena govorica, da se na ta dan ženijo ptički. Obrtniki so na ta dan pri svojem delu prenehali uporabljati luči, ostaja pa navada, da se po potokih spušča gregorčke.

Ta več sto-letni običaj obujajo tudi v Ribnici. Zadnja leta na predvečer v organizaciji Rokodelskega centra, ko najprej pripravijo delavnico, nato pa  lične stvaritve malih mojstrov skupaj pri mostu ob ribniškem gradu spustijo v Bistrico. Do pred dvema letoma so bile delavnice tudi družinski dogodek, že lani pa so – kot tudi letos – zaradi  epidemioloških  razmer potekale prilagojeno priporočilom. Pretekli četrtek je tako deset otrok (kot dovoljujejo navodila NIJZ) pod mentorstvom Katje Žagar iz Rokodelskega centra Ribnica ustvarjalo mala plovila, ki so jih nato ob 18.15 pri grajskem mostu spustili po Bistrici.

Ustvarjalni prstki in domišljija najmlajših je v dobri uri svoje delo opravila z odliko. Seveda se je ustvarjalnim otrokom pridružilo še najmanj trikrat vrstnikov več, ki so gregurčke izdelovali doma, ob pomoči staršev in najbližjih. »Tega v Kočevju ni, zato smo po obvestilu na radiu Univox prišli v Ribnico. Kot vidim je med nami še nekaj mojih someščanov,« je dejal Uroš, ki je s triletno hčerko in družico pohvalil dogodek. »Jaz sem si poškodovala roko, zdravnik mi jo je oblekel v mavec, a mi je mami pomagala sestaviti gregurčka,« je naj ponosno pokazala Urošova edinka.

»Presenečena sem nad odzivom otrok. Lahko rečem, da je bilo letošnje  Gregorjevo najbolj raznoliko do sedaj, saj smo našteli okoli sto med seboj zelo različnih stvaritev. In kar najbolj, seveda poleg zadovoljnih obrazov otrok šteje, je, da so se udeleženci držali vseh zdravstvenih navodil,« je dogodek opisala in zbrane pohvalila Katja Žagar.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki