fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Novice

NA TRUBARJEVEM STOLU: Gost prvega pogovornega večera bo Borut Pahor

26. marca 2024 bo na Trubarjevi domačiji potekal prvi pogovorni večer z naslovom Na Trubarjevem stolu. Dogodek je prvi izmed mnogih, ki se bodo zvrstili na domačiji.

Na pobudo podžupana Dejana Zakrajška se bo na Trubarjevi domačiji odvil sklop pogovornih večerov, kjer se bodo predstavili posamezniki, ki delujejo na različnih področjih, od kulture, umetnosti in gospodarstva do politike. Razpravljali bodo o aktualnih temah našega vsakdanjega življenja.

Trubarjev stol je delo nekdanjega rednega profesorja za prostoročno risanje na Fakulteti za arhitekturo, diplomiranega inženirja arhitekture Janeza Suhadolca. Janez Suhadolc je imel leta 2022 v galeriji Skedenj na Trubarjevi domačiji likovno razstavo z naslovom Moje življenje. Pregledna razstava, ki jo je ob svoji 80-letnici postavil arhitekt, oblikovalec, publicist in slikar sam je prikazovala vse njegove plati ustvarjanja. Posebna pozornost je bila namenja stolom, med katerimi je imel pomembno mesto tudi prvič razkrit in predstavljen Trubarjev stol.

Gost prvega pogovornega večera bo nekdanji predsednik vlade in nekdanji predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je politično aktiven že od srednješolskih let. Diplomiral je iz politologije s temo Prizadevanja neuvrščenih za mirno reševanje sporov med članicami gibanja, za kar je prejel tudi nagrado Prešernovega sklada in Zoretovo nagrado. Borut Pahor se je po koncu predsedniškega mandata umaknil iz političnih krogov, a še vedno opravlja neformalna srečanja s predstavniki in voditelji tujih držav. Decembra leta 2023 je izšlo njegovo knjižno delo z naslovom Zmaga je začetek, ki bo tudi osrednja tema prvega pogovornega večera Na Trubarjevem stolu na Trubarjevi domačiji na Rašici.

Pogovor z gostom bo vodila televizijska in radijska voditeljica Nuša Lesar, program pa bodo s svojim sodelovanjem popestrili učenci Glasbene šole Ribnica.

Pogovorni večeri bodo potekali v Trubarjevi spominski sobi, simbolnem prostoru začetka slovenskega jezika in naroda.

Organizatorji dogodka Na Trubarjevem stolu:

Javni zavod Trubarjevi kraji ob podpori Občine Velike Lašče

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki