fbpx
E-UTRIP
Aktualno Iz naših šol Kočevje Novice Občina

Pešbus v Kočevju navaja otroke na samostojno pot v šolo

Učenci OŠ Zbora odposlancev, ki stanujejo v Kajuhovem ali Turjaškem naselju, Bračičevi ali Rožni ulici, vzdolž Ljubljanske ali Kidričeve ulice, so vabljeni, da sodelujejo pri projektu Pešbus, ki ga izvaja AMD in Občina Kočevje.

Kako deluje?

Pešpus deluje podobno, kot pravi šolski avtobus, le da se ne premika na kolesih, temveč z nogami. Vzpostavljen ima jutranji vozni red in določene postaje, vodi pa ga spremljevalec. Glavni namen projekta je privajanje otrok na udeležbo v prometu, kar jim bo omogočilo učinkovitejše privajanje na kasnejšo samostojno pot v šolo.

Akcija bo trajala od 14.9. do 25. 9. 2020

Bus bo svojo pot začel v Kajuhovem naselju in jo končal pri obeh enotah OŠ Zbora odposlancev. Akcija bo trajala od 14. 9. do 25. 9. 2020.

Kaj o tem pravi ravnatelj Peter Pirc?

“Na naši šoli želimo čim več otrokom omogočiti hojo ali kolesarjenje v šolo. Na ta način želimo poskrbeti za njihovo zdravje in zavarovati okolico šole pred negativnimi vplivi avtomobilskega prometa. Da bi staršem prihranili skrbi, za najmlajše šolarje organiziramo spremljano hojo v šolo s Pešbusom,” pravi Peter Pirc, ravnatelj OŠ Zbora odposlancev. Ob tem pa dodaja: “Otroci, ki v šolo pridejo aktivno, to je peš, s kolesom ali skirojem, imajo s tem priložnost, da vsak dan storijo nekaj dobrega zase in za svoje okolje. Aktivna pot v šolo je naložba za prihodnost, pomembna za zdravje in dobro počutje otrok, prispeva k razvoju njihove samostojnosti in socialnih veščin ter omogoča otrokom praktično učenje veščin za udeležbo v prometu.”

Aktivni otroci lažje sledijo pouku

Starši, ki omogočajo otrokom aktivno pot v šolo, jim s tem dajo priložnost za več vsakodnevnega gibanja in druženja z vrstniki. Po presoji učiteljev zato ti otroci lažje sledijo pouku, so pa tudi dokazano v boljši fizični in duševni kondiciji kot tisti, ki se vozijo.

Pešbus že od leta 2016

V Sloveniji nam gosta mreža osnovnih šol omogoča, da bi lahko veliko otrok od samega začetka šolanja hodilo v šolo peš ali s kolesom. Tudi zaradi tega je organizirano spremljanje mlajših otrok v šolo po vnaprej začrtanih poteh, poznano pod imenom Pešbus, vedno bolj priljubljeno. Od leta 2016 je Pešbus organiziralo in izvedlo že kakšnih 100 slovenskih šol, vedno več šol pa si s pomočjo občin in prostovoljcev prizadeva, da bi Pešbus spremljal otroke v šolo redno, vsak dan ali vsaj enkrat na teden. V Italiji in Švici tak način spodbujanja aktivne poti v šolo poznajo pod imenom »pedibus«, v Veliki Britanji in ZDA pa kot »walking bus«.

Ravnatelj poziva starše

Peter Pirc poziva starše, da pokažejo svojim otrokom, da res ne potrebujemo avtomobila na vsakem koraku in da nam je mar za naše zdravje in okolje. “Vabljeni, da se nam pridružite in postanete spremljevalci Pešbusa. Glede na vašo razpoložljivosti in želje, vas bomo razporedili na program voženj in vas o vsem pravočasno obvestili. V akciji lahko sodelujejo tudi babice in dedki, tete, strici, varuške …” vabi ravnatelj.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki