fbpx
E-UTRIP
Ob predstavitvi monografije.
Aktualno Kultura Ribnica Umetnost

Osemsto sodraških let v pisani besedi in slikah

Listina, z datumom 7. april 1220, je še vedno ohranjena v Arhivu Republike Slovenije in je najstarejši dokument, v katerem je omenjena Sodražica, z njo pa tudi Vinice in Ribnica. Podpisal in zapečatil ga je Engelbert Turjaški, eden vidnejših predstavnikov starega rodu turjaških grofov. Zaradi tega je datum za Sodražico , ki naj bi se, tako kot tudi Ribnica, omenjala vsaj 140 let prej, pomemben zgodovinski mejnik. Tega so sprva načrtovali slovesno, s predstavitvijo monografije Sodraških 800 in dokumentarnim filmom o Sodražici, skupaj s šolo in vrtcem, ter odkritjem obeležja in zasaditvijo drevoreda, zaznamovati v začetku pomladi, a je pohod koronavirusa enkratni dogodek predstavil na minuli teden.

Projekt Sodraških 800

»Leta 2016 je začel zoreti, če temu lahko rečem, projekt Sodraških 800, ko smo pobudo, da bi jubilej obeležili tudi z izdatno monografijo, predstavili županu Blažu Milavcu in občinskemu svetu. Brez oklevanj so jo sprejeli,« je uvodoma ob preglednem branju monografije, v sodraški športni dvorani, v imenu soustvarjalcev, dejal glavni urednik monografije, profesor Ludvik Mihelič. Poudaril je, da je pred nami trajni spomenik, ki ga je vsak po svoje, oblikovalo veliko ljudi.

Sodražica – pomemben prostor v okviru Dolenjske

Pri delu so izžarevali, saj so se vsi še kako dobro zavedali poslanstva, da napisana beseda ostane za vselej. Monografija je zelo obsežna. Sprva je bila zamišljena na 500 do 600 straneh, bolj kot se je bližal jubilej, so se avtorji – od renomiranih znanstvenikov pa do domačih poznavalcev lokalne zgodovine – zbližali, da bi jo zaokrožili na 800, na koncu pa so jo spisali na 900 straneh. Je preplet znanstvenih člankov na eni, kot tudi povsem poljudnih člankov na drugi strani. Ne omejuje se zgolj na lokalno zgodovino, ampak v desetih poglavjih prikazuje Sodražico kot pomemben prostor v okviru Dolenjske.

Sklepno poglavje Znani Sodražani na široko odpira okno in vrata 32 bolj znanim ali prepoznavnim osebnostim, ki so iz anonimnosti dvigovali svoj kraj in ga kot ambasadorji kulturne, umetnostne ali pisane besede in glasbe umeščali na zemljevide. Če statistično upoštevamo, da je razlika med dvema rodovoma 25 let, se je v 800 (sodraških) letih zvrstilo 32 rodov, v knjigi pa je ravno 32 prispevkov in 32 znanih Sodražanov.

Danes se ponovno piše zgodovina

Dandanes se, ali se tega zavedamo ali ne, ponovno piše zgodovina. Leto 2020 tako za nas ni le jubilejno leto v spomin na minule čase, dobe in ljudi, ampak se piše kot leto težke preizkušnje. »Žal še ne poznamo zaključka in vseh posledic te zgodbe. Ni nam dano že sedaj vedeti, a upam, da ne bo to leto omenjeno v nekoč napisanih knjigah kot zelo črno leto,« je ena izmed misli sodraškega župana Blaža Milavca, tudi kot popotnica monografiji.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki