fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje

Omejitev gibanja na področje občine, parkirišče v Podgorski ulici v Kočevju zaprto!

Vlada Republike Slovenije je sprejela Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin. Odlok začne veljati 30. marca 2020 ob 00.00 in velja do preklica.

Z jutrišnjim dnem se bo tako dodatno zaostrilo gibanje na zunanjih površinah z omejitvijo prehajanja med občinami brez upravičenega razloga. Za tiste, ki odhajajo na delo izven naše občine, priporočamo, da pri delodajalcih pridobijo potrdilo o zaposlitvi in obratovanju podjetja. Odlok predvideva še nekaj izjem – odhod v drugo občino je dovoljen za dostop do vseh storitev do katerih ne morate dostopati znotraj občine oz. za oskrbo svojcev in ostale nujne opravke.

Pri gibanju in zadrževanju v zaprtih javnih prostorih (trgovine, banke, lekarne, črpalke, …) je obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobne oblike zaščite), ki prekrijejo nos in usta, ter uporaba zaščitnih rokavic.

Štab Civilne zaščite Kočevje s svojimi zaščitnimi sredstvi trenutno lahko pokriva zgolj potrebe kritične infrastrukture, zato aktivno išče rešitve za zagotovitev dodatnih količin zaščitnih sredstev v čim krajšem času. Do takrat občanom svetujemo uporabo doma izdelanih mask oziroma da se poslužujejo prej omenjenih alternativ.

Zaenkrat ne načrtujemo dodatnih zaostritev omejitev gibanja s strani župana in štaba Civilne zaščite Kočevje v kolikor se bo izkazalo, da se omenjeni ukrepi spoštujejo. Vsi ukrepi so namreč sprejeti predvsem za vašo zaščito in preprečevanje širjenja virusa covid-19, zato vas vljudno naprošamo za dosledno spoštovanje odloka in da po možnosti zapuščate dom samo v primerih odhoda na delo in po nujnih opravkih. Gibanje v naravi omejite izključno na člane svojega gospodinjstva, hkrati pa upoštevajte razdaljo pri srečevanju z drugimi in se izogibajte ustaljenih poti ter površin, kjer se lahko v istem trenutku nahaja večje število ljudi. Ostanimo na Kočevskem in ostanimo doma. 

NOV VARNOSTNI UKREP- Parkirišče v Podgorski ulici zaprto!

Štab Civilne zaščite Kočevje in župan občine Kočevje sta včeraj, 29. 3., sprejela nov varnostni ukrep za preprečevanje nastajanja večjih množic pohodnikov na priljubljeni poti na Mestni vrh in okoliške vrhove. Večje število oseb na isti lokaciji, tudi v naravi, je z vidika varnosti izredno problematično in lahko močno prispeva k hitri širitvi epidemije novega koronavirusa. Parkirišče v Podgorski ulici je zato do nadaljnjega zaprto. Prav tako je prepovedno parkiranje ob cesti, nadzor bo izvajalo redarstvo, ki bo izdajalo tudi kazni za nepravilno parkiranje.

Gibanje v naravi nikakor ni prepovedano, vendar izberite manj obljudene smeri. Kočevsko lahko ponudi še mnogo lepih kotičkov in poti za rekreacijo, a bodite zmerni in pri tem nujno upoštevajte vse varnostne napotke:

  • Izberite manj obljudene poti in se v največji možni meri izolirajte od ostalih pohodnikov
  • Izberite nezahtevne poti in se izognite morebitnim poškodbam
  • Na sprehod se odpravite sami ali z družinskimi člani istega gospodinjstva.
  • Ob srečanju z drugimi sprehajalci vzdržujte varnostno razdaljo in se ne družite.
  • Skrbite za higieno rok, ne dotikajte se predmetov, ograj, klopi ipd.

Okoliški hribi in gore vas bodo počakali. Ostanite doma, poskrbite za varnost in zdravje vseh.

Katja Godeša, Občina Kočevje

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki