fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Gospodarstvo & Politika

PUTZMEISTER: Nadgradnje so plod domačih inženirjev

Podjetje Putzmeister zaposluje 3.000 ljudi v 90 državah in je pomemben del tudi kočevskega gospodarstva, kjer v tovarni avtomešalcev trenutno zaposluje 100 ljudi. Poslovno leto bodo v kočevski enoti zaključili po pričakovanjih in 103 zaposlenimi. Te dni so v sklopu dnevov odprtih vrat privabili kar nekaj obiskovalcev, ki so si ogledali razstavljene avtomešalce. Največ pozornosti je požel paradni konj Putzmeistra – električni avtomešalec, ki je vrhunsko dovršen prav zaradi kočevskega znanja.

Kočevska enota v novo leto vstopa ambiciozno in s številnimi novimi projekti. Z novim letom bodo intenzivno začeli prevzemati montažo na kamion in direktne dobave h kupcem po celi Evropi. Do zdaj je bilo podjetje odgovorno zgolj za trg nekdanje skupne države, ostali trgi pa so bili v domeni Putzmeister Nemčija. Za dosego tega cilja bodo v kratkem zgradili novo skladišče za sestavne dele avtomešalcev, ki bo hkrati tudi centralno skladišče za rezervne dele za področje celotne Evrope.

Putzmeister: Ponos generacijam

Putzmeister je nemško podjetje, kitajskih lastnikov, ki proizvaja avtomešalce. Proizvodnja ima dolgo zgodovino in se je začela s podjetjem Itas-cas leta 1992. Podjetje Putzmeister Slovenija pa to tradicijo nadaljuje in je postalo del mesta Kočevje.

»Veseli in ponosni smo, da se za delo pri nas odločajo domačini. Se pa podobno kot v ostalih podjetjih tudi v Putzmeister Slovenija spopadajo z izzivi pridobivanja kadra. Manko čutijo predvsem med varilci, ličarji in ključavničarji.

Kljub vsemu na nove čase gledajo z optimizmom, z zavedanjem konkurence v lokalnem okolju. »Zato smo motivirani narediti vse, kar bo pritegnilo nove, bodoče sodelavce k pridružitvi t.i. Puztmeister družini,« pove vodja obrata Klemen Kastelec.

Cilj in načelo podjetja je dolgoročnost. Kar pomeni nadaljevanje zgodbe na obstoječi lokaciji, ki bo v ponos generacijam tega okolja, delavcem podjetja in njihovim družinam.

K dolgoročnosti strmijo tudi s štipendiranjem in z izobraževanjem dijakov v sodelovanju s Srednjo šolo Kočevje. V Putzmeister Slovenija podpirajo tudi domača društva, različne organizacije in lokalne športne klube.

»Putzmeister Slovenija ima za prihodnost velike načrte, kar pomeni širitev proizvodnje v matični tovarni in tudi povečevanje proizvodnje pri kooperantih v Sloveniji in tujini. Vse, kar se bo v prihodnosti dogajalo v Putzmeister Slovenija, bo v sodelovanju z lokalnim okoljem, najnovejšimi okoljskimi in tehnološkimi standardi,« poudarja vodstvo podjetja.

Poklon domačemu znanju

Sredi novembra so v Putzmeistru odprli svoja vrata za družine sodelavcev, poslovne partnerje in vse, ki jih zanima, kaj počnejo. Sodeč po obisku, je podjetje lokalni skupnosti v velik ponos, še posebej nov produkt Putzmeistra – električni avtomešalec.

»V podjetju PMSI smo v letu 2022 sodelovali pri razvoju 9 m3 električnega avtomešalca, ki lahko opravlja 8 urni delovnik s kapaciteto baterije 350 kWh. V primerjavi s klasičnim vozilom (motor z notranjim izgorevanjem), je vozilo na elektro pogon težje, vendar pri uporabi imamo veliko nižji izpust emisij. Pri razvoju električnega avtomešalca smo s strani podjetja SANY dobili tehnične podatke električnega vozila, po katerem smo razvili novo nadgradnjo avtomešalca, ki je za 200 kg lažja od klasične. Sodelavci iz Putzmeister Nemčija pa so pripomogli pri razvoju elektro inštalacij oz. krmiljenja,« produkt P9G iONTRON je tako rezultat mednarodnega sodelovanja, so ponosni v podjetju.

Domača konstrukcijska ekipa je v družini Putzmeistra tako odgovorna za razvoj avtomešalcev oziroma za razvoj mehansko jeklene konstrukcije. Nadgradnje so plod domačih inženirjev in skoraj vsi elementi avtomešalca so izdelani v kočevski tovarni.

Prisotni po celem svetu

Sicer v podjetju v povprečju izdelajo okoli 1000 kompletnih avtomešalcev in 1400 mešalnih bobnov.

»Poleg serijske proizvodnje nas odlikuje fleksibilnost. V našem asortimanu najdemo veliko različnih posebnih izvedb, kot so prilagojeni mešalci za tunele, mešalci na prikolicah z lastnim pogonom, posebnih premičnih abroll šasijah, stacionarnih mešalcev z elektro pogonom ter drugih unikatnih izvedb. Izdelujemo mešalne bobne prostornine od 2 m3 do 16 m3 in smo edino podjetje v Evropi, ki je sposobno narediti,  tako svoje kot tudi vse konkurenčne mešalne bobne, ki se po obrabi menjajo. V naši ponudbi je preko 90 dimenzijsko in prostorsko različnih mešalnih bobnov kar je edinstven uspeh,« so upravičeno ponosni v podjetju.

Glavnina izdelkov potuje v države zahodne Evrope, Arabske Emirate ter preostali svet, kjer težko najdemo državo brez izdelka Putzmeister Slovenija.

PUTZMEISTER zaposluje:

*plačljiva objava*

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki