fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Kočevje Narava Narava & zdravje Novice Šport Zanimivosti & Zabava

Olimpijski gozd v vrtačah pri Novi Lazih

Še kako dobro so živi spomini projekta Misija Triglavski park v Peking, ki se je začel 3. decembra lani. Gre za večmesečno okoljevarstveno kampanjo, s katero so partnerji v projektu: Olimpijski komite Slovenije ter Pivovarna Laško s Planinsko zvezo Slovenije, skušali javnosti na različne načine približati problematiko izginjanja alpskih ledenikov in posledice globalnega segrevanja ozračja za življenje in tudi za zimske športe.

Eno drevo za vsak kilometer, skupaj jih je trinajst tisoč

Eden izmed kamenčkov v tem mozaiku je tudi zadnje trajnostno dejanje. Zasaditev enega drevesa za vsak kilometer potovanja vzorčnega ledu Triglavskega ledenika, poimenovanega Toli, vse do Pekinga. Sedem izmed trinajst tisoč sadik smreke, gorskega javorja in češnje, s katerimi bodo izničili ogljični odtis za večkratnik količine izpustov, nastalih tekom projekta, so zasadili pri Kočevski Reki( v vrtačah blizu naselja Novi Lazi) in v Trnovskem gozdu. V prihodnjih mesecih pa se bo nadaljevalo na Koroškem in na Pokljuki.

Sadil jih je tudi Jakov Fak

Športni duh so na dogodku soustvarjali (zasajevali) člani Košarkarskega kluba Zlatorog Laško in Rokometnega kluba Celje ter biatlonci, med njimi tudi Jakov Fak. “Res lepo dejanje, ki ga športniki podpiramo. Zlasti mi, ki tekmujemo na odprtem in v boju za prestižna mesta vijugamo po drnu in strnu, pogosto tudi med debli dreves. Sploh nisem okleval, ko so me povabili, da pomagam pri zasajevanju,” je razlagal Fak.

V projekt se je brez oklevanj vključila tudi družba Slovenski državni gozdovi. “Vseli nas odziv mladih ljudi, vrhunskih športnikov, ki tudi živijo in čutijo gozd. Zna se zgoditi , da bo iz globoke vrtače čez 80 ali sto let posekan primer visoko cenovnega gorskega javorja, ki smo ga zasadili pri nas,” ni dvomil Robert Tomazin, direktor SiDG. Morebiti ravno tistega, ki sta ga zasadila skupaj s Fakom.

Jakov Fak in Robert Tomazin.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki