fbpx
E-UTRIP
EDITA JUSIĆ, dr. med., spec. pediatrije
Aktualno Kočevje Narava & zdravje Novice Občina Starševstvo Zdravje

Odhajata priljubljena pediatrinja dr. Edita Jusić in srednja medicinska sestra iz otroškega dispanzerja

Do nas so prišle govorice, da naj bi priljubljena kočevska pediatrinja dr. Edita Jusić podala odpoved delovnega razmerja. Govorice smo nemudoma preverili pri direktorici ZD Kočevje, Poloni Vidič Hudobivnik, ki jih je potrdila. »Edita Jusić, dr. med. spec. pediatrije, žal res odhaja v novo službo v Novo mesto. Dr. Jusićeva je odlična zdravnica, za naš zavod in paciente bo to velika izguba, ki me osebno zelo žalosti,« pravi ter dodaja, da ji je Jusićeva ob tem povedala, da odhaja na delo v razvojno ambulanto v Novo mesto. »To bo delo brez urgence in akutnih stanj in brez hudih obremenitev, ki jih poznamo v klasični otroški ambulanti, še posebej na periferiji. Sama pravi, da je v njeni situaciji to zanjo najboljše. Mi ji podobnih pogojev v ZD Kočevje, žal ne moremo ponuditi,« še dodaja.

O preobremenjenosti pediatrinje se je govorilo že večkrat in dalj časa, najglasnejše govorice pa so bile v začetku februarja letošnjega leta, ko je Jusićeva napovedala daljšo bolniško odsotnost, o čemer smo poročali v tem prispevku. A vendar nam je takrat vodstvo ZD Kočevje zatrdilo, da ne odhaja ter da je zgolj v daljšem bolniškem staležu. Če takrat odpoved ni bila potrjena, pa je sedaj žal resnična, kar žalosti številne starše, saj so bili z delom zdravnice izjemno zadovoljni.

Izjemno prijazna, strokovna in priljubljena med otroci. Žalosti nas to, da bo odšla,” je samo eden izmed mnogo lepih komentarjev staršev o njenem delu ter o njej kot osebi.

Sledijo nadomeščanja s strani številnih zdravnikov

Z delom pediatrinja zaključuje 22. 12. 2020, nadomeščanje pa bo še naprej izvedeno s pomočjo pogodbenih partnerjev, ki prihajajo v ZD Kočevje. To so dr. Aleksandar Đorđevski, dr. Irena Penca, dr. Minca Mramor, dr. Katarina Vincek, dr. Ajda Cimerman, dr. Tatjana Tanasič, dr. Irena Zorc in specializantka pediatrije Ana Levstek Rajh. »Za otroke bo na ta način poskrbljeno, dokler ne najdemo stalnega pediatra,« pravi Hudobivnikova.

Poleg pediatrinje je zdravstveni dom s 1. 11. 2020 zapustila tudi srednja medicinska sestra iz otroškega dispanzerja, ki bo svoje poslanstvo po več kot 20-ih letih dela v ZD Kočevje nadaljevala v ZD Ribnica.

Potrebno je ukrepati!

Potrebno je biti odkrit in napisati, da zdravstvena oskrba ni enaka, če otroka vsakič obravnava drugi zdravnik kot, če ga več let obravnava isti. In tudi ni enako, ko otroka obravnava nekdo, ki ni pediater. Če bi bilo tako, potem ne bi potrebovali specialistov. V tem delu je ZD Kočevje v zadnjih letih zelo nazadoval in tudi nam ni več prijetno pisati o pogostih odhajanjih zdravnikov in medicinskih sester, ki so pred tem v našem kraju delovali več let, celo desetletij in dobro poznali svoje paciente.

Ne glede na situacijo okoli koronavirusa smatramo, da je nujno potrebno opraviti več razgovorov in javnosti sporočiti, kakšno je dejansko stanje v našem zdravstvenem domu in ali smo lahko občani popolnoma brez skrbi. Tudi Svet zavoda mora javnosti ali pa županu podati svoje mnenje oz. stališče.

Preprosti občani se bojijo izpostaviti z vprašanji in kritikami zaradi stanja v ZD v zadnjih letih, saj se bojijo povratnih ukrepov, zato se namesto vseh Kočevarjev izpostavljamo mi. Želimo več jasnih odgovorov glede na opisan problem. Menjavanja zdravnikov je preprosto preveč.

M.K./I.G.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki