fbpx
E-UTRIP
Dom Društva Featured Foto & video Kočevje Kronika Novice

V Dolgi vasi zagorelo na Prešernov dan, škode je za dvajset tisočakov

V petek so bili okoli pol ene na pomoč poklicani gasilci, saj je zagorelo v starejši obcestni hiši v Dolgi vasi. Na kraj dogodka so kmalu z vozili in opremo, ki je potrebna za posredovanje v takih primerih, pridrveli člani PGD Kočevje in PGD Dolga vas, vseh skupaj je bilo po besedah Igorja Kaliniča, predsednika PGD Kočevje, 25.

Ob prihodu sta dim in plamen sikala skozi razpokano ostrešje, velikosti sto kvadratnih metrov, spodnji prostori stavbe, ki je bila zgrajena leta 1905, pa so bili povsem uničeni. Ogenj je namreč zlahka pogoltnil leseno opremo in pohištvo ter vse drugo, kar je bilo v teh prostorih. »Zjutraj sem zakuril peč, ki se je držala lesene obloge in odšel k sosedu. Pomenkovala sva se o vsem po malem. Ob vrnitvi sem sam začel gašenje z vedrom in vodo. Ko sem tretjič stopil skozi vrata, mi je ogenj oplazil lasje, ki so ožgani. Kmalu so prišli gasilci,« je razlagal Sandi Radmanovič, ki je v hiši živel sam.

»Stara hiša je pravzaprav sama sebi nevarna, za nas pa toliko bolj, saj je posredovanje zahtevalo odločnost in hkrati previdnost. Gašenja smo se, glede na njeno velikost v naselju, lotili z vso tehnično opremo, tudi z dvižno lestvijo,« je še dejal Igor Kalinič.

Sosedje za Sandija, ki je od leta 2008 invalidsko upokojen, pravijo, da je posebnež. »Če so me že vzeli v zobe in me imajo za takšnega, je prav,« skomigne. V hiši že malo več kot tri leta, pravi, da po njegovi krivdi, nima niti vode niti elektrike.

»To je največji požar v zadnjih letih v Dolgi vasi. Tisti, ki smo bili doma, smo se hitro odzvali klicu. Notranjost hiše s trhlo konstrukcijo se je hitro zgrudila, da se ogenj ne bi širil, smo ga zlomil z vodnimi curki,« potek gašenja s cevjo v roki opiše Romana Marinč, predsednica PGD Dolga vas.

Hlače, čevlji, pulover in vetrovka je edino, kar je še ostalo na Sandiju. Sestra Romana in brat Matjaž sta pritrdila ugotovitvi policije, da je požar povzročila pregreta peč. In spomini na trsno hišo svojih staršev in njegov zadnji dom, ki ga ni več.

»Iščemo rešitve, da mu pomagamo. Do takrat bo spal pri meni v Kočevju, za naprej ne vem,« se Matjaž nadeja pomoči dobrih ljudi in se zahvaljuje prijateljem, ki so se dan po požaru lotili sanacije pogorišča.

Da je požar res povzročila lesena obloga okoli dimnika in peči, ogenj pa se je nato razširil na ostrešje hiše, so v preiskavi ugotovili tudi policisti. Maja Adlešič Ciperle, tiskovna predstavnica PU Ljubljana, je še zapisala, da je v požaru za okoli 20 tisoč evrov materialne škode, poškodovan pa ni bil nihče. Prav tako so bili z ogledom kraja požara izključeni znaki kaznivega dejanja.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki