fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Novice Politika

Obstoječi ukrepi se (pričakovano) podaljšujejo še v naslednji teden

Kot vsak četrtek je tudi na današnji dan vlada predstavila ukrepe, ki bodo v veljavi v naslednjem tednu. Epidemiološke razmere se žal še ne umirjajo, zato je vlada po pričakovanju vse obstoječe ukrepe podaljšala še v naslednji teden. Pouk za vse učence, dijake in študente ostaja na daljavo, vrtci bodo odprti le za nujne primere. Prav tako ostajajo zaprte vse gospodarske dejavnosti, ki že imajo zaprta vrata.

S popolnim zaprtjem nekaterih sektorjev gospodarskih dejavnosti se mnogi ne strinjajo. Delodajalci in lastniki podjetij se soočajo z veliko izgubo v poslovanju, borijo se za to, da bodo preživeli in s svojo dejavnostjo uspešno nadaljevali v boljših časih. V letošnjem letu se je iz trgovinske dejavnosti na Zavod RS za zaposlovanje na novo prijavilo kar 10.000 oseb, kar je velik pokazatelj situacije, v kakršni se omenjena panoga nahaja.

V Trgovinski zbornici pozivajo k ponovnemu pretehtanju ukrepov

Na veliko stisko glasno opozarjajo tudi v Trgovinski zbornici Slovenije, ki sicer podpirajo prizadevanja za zajezitev širjenja koronavirusa, ampak menijo tudi, da vsi ti ukrepi povzročajo neutemeljeno gospodarsko škodo. Za primer navajajo, da so že več tednov zaprte tudi trgovine, kjer je mogoče zagotavljati varnostno razdaljo in dosledno upoštevati vse preventivne ukrepe. Trdijo tudi, da trgovine niso vir okužb in pozivajo vlado, da ponovno pretehtajo vse ukrepe in zagotovijo njihovo sorazmernost v primerjavi s pojavom okužb. »Prodajalne so z vladnim odlokom letos že drugič zaprte za več tednov, epidemiološka slika pa se kljub temu ne izboljšuje. To pomeni, da zaprte dobršnega dela gospodarstva ni prineslo pričakovanih rezultatov,« še navajajo v sporočilu za javnost.

December je čas, ko ljudje na veliko nakupujejo, če ne za potrebe zimskih razmer pa za potrebe številnih božičnih obdarovanj. Trgovinska zbornica opozarja, da če se trgovine ne bodo kmalu odprle, bodo potrošniki izpostavljeni nesorazmernemu navalu na prodajalne, s čimer se bo možnost okužb povečala.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki