fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Občina

Občinski svet v Velikih Laščah polno opravilen

Svetniki in svetnice občine Velike Lašče, med njimi je devet od 12 novih, so na 2. redni seji obravnavali devet točk dnevnega reda. Na začetku so Katarini Gačnik, Lista Matjaža Hočevarja – Za naše Lašče, ki je zaradi nezdružljivosti funkcije zamenjala župana Matjaža Hočevarja, potrdili mandat občinske svetnice ter v nadaljevanju z nekaj izjemami soglasno imenovali tri člane nadzornega odbora in komisije občinskega sveta, tri predstavnike v svet OŠ Primoža Trubarja in enega predstavnika občine v svet Javnega zavoda ZD dr. Janeza Oražma Ribnica. Prav tako so soglasno sprejeli Sklep občinske uprave o vrednosti točke NUSZ za leto 2023, ki se poveča za pet odstotkov, kar pomeni, da se bo v občinski proračun na leto nateklo za okoli pet tisoč evrov več kot doslej.

Kuharice delajo čudež

V točki, ko je župan občinske svetnike seznanil o aktualnih temah, se je prvo dotaknil proračuna za leto 2023, ki je bil sicer že sprejet, in težavami pri enem večjih (nujnih) projektov, to je prenova starega dela Osnovne šole Primoža Trubarja s kuhinjo in dotrajane, če že ne celo neverne kotlovnice za ogrevanje. “Projekt za izvedbo, PZI, še ni dokončan in šele po reviziji se bo šlo v obnovo šole s kuhinjo z jedilnico in kletjo ter spremljajočimi prostori. Tako bo možno na dan za šolo in vrtec pripraviti okoli 900 obrokov, trenutno pa jih kuharice, jaz bi rekel po čudežu, pripravijo do 700, čeprav je normativ ( zaradi pogojev) skoraj trikrat manjši,” je svetnikom razložil novi župan.

Kotlovnica, tempirana bomba

Gradnja kotlovnice , ki je na kurilno olje in je zaradi dotrajanosti kotlov in rezervoarjev skoraj tempirana bomba, naj bi se , prednostno začela graditi v letu 2023. Glasbena šola se ogreva na plin. Nova kotlovnica bo oskrbovala Osnovno šolo, vrtec, Glasbeno šolo in Športno dvorano. Projektantski izračun obe naložbi se z DDV in nadzorom suče okoli 3,5 milijona evrov.

Stara šola bo šla na prodajo

Je pa bil občini s strani Ministrstva za šolstvo in šport nakazen zadnji obrok, v znesku 1,3 milijona evrov, za gradnjo podružnične šole z vrtcem na Turjaku, ki je sicer pokazala nekatere gradbene napake, ki naj bi se-občina bo uveljavljala bančno garancijo – kmalu tudi odpravile. Prejšnji župan je svoj čas namignil, da bi stara podružnična šola glede na starost -zgradil jo je graščak Auersperger- lahko postala spomenik ali muzej, na zadnje se je nagibal odprodaji. “Jaz sem imel eno tiho idejo, da bi v njej uredili center za dnevno varstvo starejših občanov. Toda po ogledu mi je postalo jasno, da od tega ne bo nič. Stavba je namreč precej načeta, dotrajana, prostori so plesnivi, lesni stropi razpokani. Skratka , šla naj bi na prodajo,” je še dejal Matjaž Hočevar.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki