fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Nogomet Novice Ribnica Šport

NK Ribnica: “Otrok” med ribniškimi klubi

OSEBNA IZKAZNICA

Predsednik kluba

Mateja Rovan

Letnica rojstva

2017

Število članov

100

Število ekip

5

Članarina

25 – 35 EUR

Foto: Mateja Rovan, predsednica NK Ribnica

Nogomet je definitivno »kralj« med športi. Ljudje ga radi gledajo in radi igrajo, tisti, najbolj vztrajni, pridni, zvesti temu športu pa z njim tudi (mastno) služijo. Kdo bi vedel, morda bo naslednji Ronaldo, Messi, Neymar ali kdo od drugih neizmerno uspešnih oziroma vodilnih igralcev nogometa ravno iz »malega« NK Ribnica. O stanju, treningih, dosežkih in nadaljnjih ciljih smo se pogovarjali z Matejo Rovan, predsednico Nogometnega kluba Ribnica.

Glede na to, da je klub še zelo »mlad«, od kod ideja za ustanovitev NK Ribnica?

Klub je nastal z željo po treniranju otrok po sodobnih učnih programih, s pravilnimi metodami načina treniranja že pri najmlajših. Programi, ki smo jih vpeljali v treniranje, izhajajo iz zelo uspešne španske šole nogometa. Najmlajši otroci začenjajo z vadbo po tem programu že s štirimi leti, učinkovitost programa pa dokazujejo uspehi naših starejših selekcij, ki so v vseh tekmovanjih, tako v nogometu kot v futsalu, v samem vrhu svojih skupin. V upravnem odboru kluba je skupaj 7 članov, ki izredno aktivno delujejo vsak na svojem področju dela, kar se odraža tudi v izjemno učinkoviti organizaciji in proaktivnosti kluba.

Igrajo tudi dekleta? Koliko jih je?

NK Ribnica si že od svojih začetkov prizadeva za popularizacijo nogometa tudi pri dekletih. Naša najmlajša deklica je stara 4 leta, skupaj pa trenira 8 deklic. Dve dekleti trenirata z nami že 5 let in obe sta zelo uspešni. Najstarejša, Veronika, ki je vratarka selekcije U13, je že sodelovala na NZS treningih za nacionalno selekcijo U15. Naja pa je bila v sezoni 2018/2019 že dvakrat izbrana za najboljšo igralko turnirja v konkurenci fantovskih ekip.

Od septembra 2018 NK Ribnica sodeluje s ŽNK Krim Rolljet, naša dekleta igrajo v dekliški nogometni ligi selekcij DU13 in DU15. DU13 je trenutno vodilna na lestvici Vzhod, DU15 pa drugouvrščena.

Starejša dekleta so zelo uspešna tudi v šolski nogometni ekipi OŠ Ribnica, saj se je tudi v šol.letu 2018/2019 ekipi uspelo prebiti med 16 najboljših šolskih ekip v Sloveniji, pred njimi pa je še nadaljevanje tekmovanja, držimo pesti za čim boljši uspeh.

Priljubljenost futsala v Ribnici – raste, pada…

Priljubljenost futsala Ribnici je čedalje večja, na kar kaže tudi povečanje števila otrok v klubu in zanimanje za treninge.

Kje potekajo treningi in kolikokrat tedensko? Pa tekme?

Treningi so za najmlajšo selekcijo organizirani 2-krat tedensko v ŠC Ribnica. Ostale selekcije imajo treninge 3-krat tedensko. Selekciji U9 in U11 trenirata v zimskem času v dvorani OŠ Dolenja vas, spomladi in poleti pa na stadionu Ugar in na igriščih na Griču in v Dolenjih Lazih. Naša najstarejša selekcija, U13, trenira pozimi v dvorani OŠ Velike Lašče in OŠ Stara Cerkev, ter 1x tedensko v ŠC Ribnica. Dodatni, četrti trening se tudi v zimskem času izvaja zunaj, s tekom in vajami v naravi. Med poletnimi meseci selekcija trenira na stadionu Ugar ter igriščih na Griču in v Dolenjih Lazih. Tekme imajo selekcije U9, U11 in U13 skozi celo leto – pozimi tekmujejo v futsal ligah; spomladi in do pozne jeseni pa v nogometnih ligah. Vse futsal tekme, ki jih organiziramo v okviru lige MNZ Ljubljana in NZS, potekajo ob sobotah ali nedeljah v ŠCR, nogometne tekme MNZ Ljubljana pa potekajo na stadionu Ugar.

Na eni strani je enkratno, da je v ribniški dolini doma tako veliko število športov in da je neverjetno veliko uspešnih športnikov posameznikov in ekip (poleg rokometa tudi ju-jitsu, plavalci, triatlonci, mažoretke itd.). Žal pa dvorana Športnega centra Ribnica ne omogoča, da bi “gostila” vsa društva. Zato v NK Ribnica nimamo nobenega stalnega termina za vadbo na parterju ŠCR, da bi pozimi lahko trenirali doma in smo prisiljeni najemati dvorane v bližnjih krajih. Glede na priljubljenost vrste športov med mladimi v Ribnici in pomembnost športa na splošno v življenju otrok in mladostnikov bi bilo zelo zaželeno, če bi v prihodnjih letih Ribnica pridobila še eno pokrito večnamensko igrišče v velikosti futsal igrišča za potrebe društev in rekreacije.

Kje se trenutno »nahaja« klub – kako uspešni ste, s čim se lahko »pohvalite«?

Klub ima za seboj uspešno zimsko sezono; selekciji U9 in U11 tekmujeta v ligi pod okriljem MNZ (Medobčinska nogometna zveza). Pri teh selekcijah se rezultati še ne beležijo, a sta obe selekciji dosegli veliko zmag. Spomladi se prične drugi del nogometne lige, jesenski del se je končal pred pričetkom futsal sezone. Selekciji U12 in U13 sta trenutno v nogometnem prvenstvu obe na odličnem 1. mestu. V nogometni ligi U12 je 12 ekip, v ligi U13 pa 15 ekip. Pred obema ekipama je še spomladanski del prvenstva, za katerega upamo, da bo tak kot jesenski in da bosta obe ekipi uspeli obdržati trenutno vodilno mesto na lestvici. Zelo uspešna je naša selekcija U13 v futsalu, ki se je tudi letos prebila v končnico državnega prvenstva (lansko sezono smo bili prvaki Zahoda), kjer se med seboj pomerijo samo najboljše 4 ekipe iz Zahoda in najboljše 4 ekipe iz Vzhoda. Pred nami so zelo težke tekme, vendar verjamemo, da bo ekipa pokazala, kaj zna. Selekcija U13 se lahko pohvali tudi z osvojenim 1. mestom na enem močnejših futsal turnirjev na Notranjskem v Cerknici januarja letos. Ekipa je odigrala 6 tekem, dala 27 golov in prejela le 1. Na turnirju Bronx Škofije je ekipa letos osvojila odlično 2. mesto.

Foto: U7

Kakšni so načrti – kratkoročni in dolgoročni?

Cilji za letošnjo sezono so končati zastavljena tekmovanja z vsemi selekcijami s čim boljšim rezultatom. Dolgoročni cilji pa so zagotovo dvigniti kakovost treningov na še višjo raven, s poudarkom na izobraževanju in usposabljanju trenerjev. Želimo še povečati popularnost nogometa in futsala v ribniški dolini in “okužiti” čim več otrok in mladostnikov z pravilnim gibanjem in razvijanjem odnosa do športa kot zdravega načina življenja. Seveda pa je želja vsakega kluba in trenerja tudi ta, da bi kakšnemu igralcu uspel prehod v višje lige in v najboljše slovenske klube.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki