fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Narava & zdravje Novice Šport

Ni prvoaprilska šala: v Sodražici še smučajo!

Naravnega snega je bilo letos, če primerjamo z lansko zimo, tudi v ribniški dolini zgolj za vzorec, kar je ljubitelje smučanja, ki so prejšnja leta po beli strmini vijugali na bližnjem smučišču Izver pri Sodražici, nekoliko razžalostilo. Le pet dni je januarja obratovalo to smučišče, ki leži na senčni legi planjave pod Travno goro, v neposredni bližini reke Bistrice in je edino večje in urejeno med ljubljanskim barjem in Kolpo ter Notranjsko in Gačami.

»Proti naravi oziroma muhastem vremenu se kljub prizadevanjem in odrekanju pač ne da. A tudi to dejstvo našim članom ni vzelo poguma. Že od decembra smo, ko so temperature po noči krepko padle pod ledišče, umetno zasneževali smučišče. In ga ob cvetoči pomladi še te dni, čeprav so noči vse toplejše, smo lahko ponudili vsaj teden smučanja, med šolskimi počitnicami,« je Marjan Grajš, predsednik smučarskega kluba Sodražica, razkril pogumno odločitev. Ja, brez poguma, ki je sicer olika smučarske tovarišije, pač ne gre.

Štirje topovi za zasneževanje, za to skrbi osem članov kluba, se oglašajo v poznih nočnih urah, ko temperatura pade vsaj pod 1,5 stopinje pod ničlo. Grajš ne dvomi, da bo umetna podlaga zdržala vsaj še nekaj dni marca, seveda, če ne pride do nenadne odjuge z dežjem. »V tem primeru bi lahko pokrili vsaj osnovne stroške obratovanja, ki so kar nekaj tisoč evrov,« se nadeja dejavni predsednik.

Smučišče je zaživelo prejšnji petek zjutraj, ko se je po progi veselo podalo 50 učencev sodraške osnovne šole v okviru športnega dneva. Sledili jim bodo vrstniki z Loškega Potoka, Ribnice, Blok,… Do konca sezone bo obratovalo od devete pa do 21. ure, v primeru ugodnih vremenskih razmer pa tudi dlje.

Smučišče z vlečnico na sidro, ki so jo pognali pred 13-imi leti, je lani v celoti uspešno prestalo tehnični pregled. Z vsemi pomožnimi objekti, ki jih nalaga zakonodaja, se razprostira na 2,6 hektarja; dolgo je 300 metrov, vlečnica pa je še nekoliko daljša. Široko je 50 metrov in najbolj primerno za začetnike, mlajše oz. šolarje in seveda druge.

Grajš je še povedal, da so cene ostale enake kot so bile prejšnjo sezono, tako da otroška poldnevna karta stane 7 evrov, dnevna 10, nočna 9, če kupite skupaj dnevno in nočno, pa 13 evrov. Odrasli morajo tem cenam prišteti še 3 evre.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki