fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kultura Novice Občina

Nekoč embalaža za nadaljnjo uporabo, danes kup smeti

Skrb za okolje, ki ga čedalje bolj bremenijo tudi kupi navoženih odpadkov, še posebej na gozdnih površinah, v kraških jamah, potokih in rekah, je tema, ki je nenehno prisotna v našem vsakdanu. Izviri odpadnih rek, kot se je svoj čas v prispodobi izrazil znani slovenski varuh narave, bruhajo skoraj povsod.

Nekoč smo v trgovine po nakupih hodili s košarami, v katerih so bile steklenice za kis, olje in ostala živila, embalaža za ponovno uporabo je bila nekaj vsakdanjega. Danes pa najrazličnejše artikle nalagamo v vrečke, večina jih nemudoma pristane v zabojniku za odpadke.

Podobno je z ostanki hrane, ki so včasih, ko so gospodinjstva večino slednjih pridelala doma, pristali na gnojišču. Le-to pa se je uporabilo za namen samooskrbe pri pridelavi hrane. Danes ostanke hrane večinoma odvržemo, v kompostnike, kot moderno imenujemo zabojnike za biološke odpadke.

»Ne pametuj, ločuj«

O tem in vsem, kar obremenjuje naravo kot posledica dviga življenjskega standarda in razvajenih nakupovalnih navad, priča razstava v nekdanji Petkovi Galeriji v ribniškem gradu z naslovom »Ne pametuj, ločuj«, avtorice, etnologinje in kustosinje Andreje Mihelič.

»Pobuda je prišla od stare mame, ki se je večkrat jezila, zakaj pogosto kupujemo tudi tisto, kar večkrat vržemo stran in tako nalagamo breme predvsem Komunali, da za nami čisti smeti. Sledili naj bi prednikom, ki so si pred nakupi naredili seznam (napisali na listek) najbolj nujnih stvari, ki so jih potrebovali in ne tistih, ki so si jih želeli,« je poudarila Miheličeva.

Razstava je poučna predvsem za šolarje in mladino

Razstava, ki je razdeljena na tri področja; trgovino, shranjevanje in odlaganje odpadkov, je hkrati kronološka in poučna predvsem za šolarje in mladino. Preko pedagoških programov bodo na delavnicah lahko razstavo s svojimi idejami tudi soustvarjali, ali jo postavili na šolah.

K projektu razstave, ki so jo finančno, poleg Ministrstva za kulturo, podprle občine Ribnica, Sodražica in Loški Potok ter Komunala Ribnica, so povabili tudi sodelavce, ki so svoje znanje in vedenje delili z njimi, in sicer arheologa dr. Marka Freliha, direktorja Komunala Ribnica Bojana Trdana, okoljsko svetovalko iz podjetja Interseroh Nadjo Košmrlj, Franca Kljuna iz Društva za raziskovanje jam Ribnica, piko na i pa sta projektu nedvomno dodali tudi oblikovalka Mateja Leban in ilustratorka Tina Knez. Besedila za publikacijo je interpretiral Miran Mate.

In še to. Naslov »Ne pametuj, ločuj« je izzivalen. Nauk razstave in projekta pa je poučen in se glasi: »Pametno kupujem, pravilno ločujem«.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki