fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Zanimivosti & Zabava

Ne čakajte na višje obrestne mere

Slovenci slovimo kot eden izmed najbolj varčnih narodov v Evropi, kar se odraža tudi s tem, da imamo na računih, varčevanjih in depozitih precej prihrankov, do katerih smo prišli s premišljenim varčevanjem. Vprašanje, ki se vse bolj pojavlja, pa je: kako naj svoje prihranke oplemenitimo v času nizkih obrestnih mer?

Smiselno je pogledati onkraj vezanih bančnih vlog, v svet naložb v delnice in obveznice. Stranke nas pri tem sprašujejo, če ne potrebujejo za to poglobljenega znanja s finančnega področja. Če imajo prave svetovalce, potem je odgovor ne.

Kam torej s prihranki, ki jih lahko namenimo za plemenitenje in jih ne bomo potrebovali jutri, radi pa bi, da bi bili v prihodnosti vredni več? Odgovorov je več. Ne le višina sredstev, ki bi jih radi plemenitili, tudi načrti za prihodnost, finančno znanje in tipi naložb, ki so blizu značaju posameznika, so tisti, ki določajo najprimernejšo izbiro. Poudarek, mimo katerega nikakor ne smemo, a ga marsikdo še vedno spregleda pa je, da se pri odločitvi posvetujmo s strokovnjaki. Investiranje v delnice ali obveznice namreč terja poglobljeno temeljno analizo tako makroekonomskih razmer v različnih regijah, kot analizo posameznega podjetja. Večina varčevalcev za to nima časa, volje, kot tudi ne znanja, zato to zahtevno opravilo prepušča strokovnjakom. Njihovi prihranki se vseeno donosno plemenitijo, njim pa ostane čas in denar za ukvarjanje s stvarmi, ki jih v življenju resnično veselijo.

Sredstva so varno naložena

Dovolj je torej, da obiščete finančnega svetovalca v NLB Poslovalnici, ki vam bo strokovno svetoval o izbiri za vas pravega vzajemnega sklada. Takšnega, ki bo obetal primerno donosnost, a obenem z njim ne boste prevzemali preveč naložbenega tveganja. Čeprav vrednost naložb v vzajemne sklade niha, lahko trdimo, da so sredstva z institucionalnega vidika popolnoma varno naložena. Industrija vzajemnih skladov je verjetno najbolj regulirana finančna industrija in ni se še zgodilo, da bi vlagatelji v vzajemne sklade izgubili svoje prihranke zaradi prevar oz. slabega poslovanja družbe, ki vzajemne sklade upravlja.

Koliko prihrankov moram imeti za varčevanje v vzajemnih skladih?

Varčevanje v vzajemnih skladih je primerno za vsakogar in temu so prilagojeni tudi začetni vložki. Najmanjši vložek pri postopnem varčevanju v NLB Skladih znaša 40 evrov.

NLB

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki