fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Hrana Novice Zanimivosti & Zabava

Ko zadiši po kostelskem čušpajzu

»Zelenjave je na kostelskih vrtovih zaradi slabe letine manj kot običajno, a vendarle več kot dovolj, da smo letos, prvič brez našega predsednika in pobudnika tudi te prireditve, aprila umrlega dr. Stanka Nikoliča, pripravili že štirinajsto tekmovanje v kuhanju čušpajza, v Selu, na turistični kmetiji Padovac,« je zbrane nagovorila Nataša Letig Žagar, predsednica Turistično športnega društva Kostel.

Sedem ekip oziroma dvajset kuharjev se je izkazalo z mojstrskim obvladovanjem temperature v kotličkih, ki so jih postavili na plin ali drva. Tudi Jože Senegačnik iz Smrjen, ki je tokrat ob kotličku stal sam. »Tukaj jo očitno gojijo kot lokalno, čeprav jo, ne da bi to vedeli, kuhajo tudi po drugih pokrajinah,« pravi. Zelenjavi je dodal zajčje meso, fižol je zamenjal z grahom in jed obogatil s še veliko začimbami.«

Da je čušpajz tradicionalna jed ljudi s slovenske in hrvaške strani meje reke Kolpe, je pritrdil tudi Dado Klobučar, predsednik sorodnega društva iz Broda na Kolpi, ki že deset let plete sosedske niti s Kostelci. »Mojo ekipo sem okrepil z mojstricama kuhanja iz Reke in Zagreba. Takole bom rekel. Mi prinašamo celinsko mediteranski duh v podalpsko ozračje. Nekje vmes smo nabrali užitno zelenjavo, dobili meso. To bo zmagovalna kombinacija,« se je nadejal Dado.

Tričlansko žirijo je vodil Leon Pogelšek in imeli so veliko dela, da so izbrali najboljšo jed. Ta je brbotala v kotličku Branke Letig, ki se je na tekmovanje prijavila po naključju. »Hčerka je na dan tekmovanja dejala, mami, vzemi predpasnik, prejemi kuhalnico, kotliček je že pripravljen, kuhanja si itak že vajena. Privolila sem in v ekipo, ime sva ji dali Kotlič zdravja, poklicala še snaho Barbaro. Hitro sem na vrtu nabrala zelenjavo. Mesa je bilo bolj malo. Domači okusi pač, po receptih moje mame,« je Branka žarela ob razglasitvi. Veseli Vampki iz Smrjen so po oceni žirije skuhali drugo najbolj okusno jed, tretjo pa kostelsko Velemesto Rajšele. Za družabno snidenje so poskrbeli člani skupine Podstenci, ki na kuhanju čušpajza, kot je dejal član zasedbe, sicer kostelski župan, Ivan Črnkovič, igrajo že deseto leto.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki