fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje Zanimivosti & Zabava

Naši dijaki z uporabnim darilom za Zvezo slepih in slabovidnih

Tudi v Zvezi slepih in slabovidnih Slovenije se pripravljajo na obeležitev 200-letnice Braillove pisave prihodnje leto, ki je doslej najbolj učinkovita in preprosta za uporabo za osebe s slepoto ali slabovidnostjo. V ta namen skušajo z različnimi akcijami ozaveščati ljudi o pisavi slepih in slabovidnih, ki jih je v Sloveniji okoli 3.500 in so povezani v devetih regijskih društvih.

Pomemben delež k temu jubileju so prispevali tudi učenci Srednje šole Kočevje, programa lesarstva, ki so predstavnikom zveze ob koncu šolskega leta izročili darilo, brez katerega je njihova komunikacija s pisavo pomanjkljiva oziroma onemogočena.

»Ob lanskem srečanju s člani Zveze se je rodila ideja, da bi v naši lesarsko-mizarski delavnici za njih izdelali tri-delne pripomočke s praznimi polji in čepki. S kombinacijo čepkov in polj pa se lahko prikaže katera koli črka (abeceda) Braillove pisave. Poleg tega smo izdelali igro, ki jo vsi poznamo, to je igra križci in krožci, ki smo jo prilagodili, da jo lahko igrajo tudi slepi in slabovidni. Skratka, zelo smo ponosni, da se bodo lahko ti ljudje učili branja in pisave s pomočjo naših pripomočkov,” je povedal Janko Marinč, učitelj praktičnega pouka na Gimnaziji in Srednji šoli Kočevje.

Matej Žnuderl, predsednik Zveze slepih in slabovidnih Slovenije, je bil vesel pozornosti, ki jo je Gimnazija in Srednja šola Kočevje namenila temu pomembnemu jubileju. Prav tako je spomnil, da ima dogodek zgodovinsko podlago, saj se je leta 1922 Zavod slepih in slabovidnih iz Ljubljane preselil v Kočevje, kjer je deloval vse do druge svetovne vojne.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki