fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Narava & zdravje

Digitalna orodja za delo v gozdu

Družba Kočevski les d.o.o., skupaj s partnerji projekta Di-Gozd (Zavod za gozdove Slovenije in Gozdarski inštitut Slovenije), je na konferenci v prostorih Podjetniškega inkubatorja Kočevje predstavila novo razvita digitalna orodja za učinkovitejše upravljanje z gozdom. To so mobilna in spletna aplikacija za upravljanje z gozdom, aplikacija E-gozd in Deblo plus.

Lokalni in drugi strokovnjaki s področja gozdarstva, upravitelji in lastniki gozdov ter predstavniki kmetijskih gospodarstev s pretežno gozdarsko dejavnostjo so se zbrali na konferenci, bilo jih je okoli 50. Poudarili so, da bo projekt Di-Gozd omogočil lažje pridobivanje podatkov o gozdnih parcelah, digitaliziral dosedanje procese zajemanja podatkov v gozdu, povečal zanimanje za skrb gozdnih posesti (predvsem s strani oddaljenih lastnikov) ter podprl pravilno in pravično izvajanje posegov v gozdu.

“Vse tri aplikacije, ki nagovarjajo kmetijska gospodarstva, lastnike in upravljalce gozdnih posesti za bolj smotrnejši pristop pri delu in upravljanju, bomo nadaljevali tudi na Kočevsko-Ribniškem,” je poudaril Aleš Marolt, direktor družbe Kočevski les.

“S to aplikacijo bo lastnik gozda lahko pridobil okvirne parametre, ki bodo predstavljali izhodišča za nadaljnje dogovore z Zavodom za gozdove o gospodarjenju na svojih parcelah,” je pridobitev kot veliko pomoč ocenila tudi Tina Kotnik, ki od 15. maja vodi kočevsko območno enoto Zavoda za gozdove.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki