fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Novice

Napovedane razmere so “za slovenske gozdove eden o najhujših scenarijev”

Zaradi napovedanih izrednih vremenskih razmer je v pripravi odredba za dvig pripravljenosti celotnega sistema, je pojasnil poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Pristojni prebivalce ogroženih območjih pozivajo, naj bodo pripravljeni in ukrepajo samozaščitno ter naj ne rešujejo premoženja takrat, ko je treba reševati življenja.

Šestan je na novinarski konferenci pojasnil, da je v pripravi odredba za dvig pripravljenosti celotnega sistema. V njej bo zajeto tudi določeno število pripadnikov Slovenske vojske ter priporočilo občinam, da tiste plazove, ki že zdaj ogrožajo objekte ali pomembno infrastrukturo, posebej opazujejo in po potrebi prožijo alarmni sistem.

Prebivalce poziva k upoštevanju vseh priporočil in navodil civilne zaščite. Prav tako naj spremljajo radarsko sliko, ki po njegovih besedah ažurno pove, če smo že ali bomo ogroženi.

Tudi Andrej Golob z Agencije RS za okolje (Arso) je prebivalce pozval, da današnji dan izkoristijo za samozaščitne ukrepe – umaknejo naj svoja vozila in vrednejše predmete. Ker bo šlo za nočni vremenski dogodek, naj bodo ljudje pripravljeni in naj upoštevajo vsa navodila pristojnih služb.

Direktor Geološkega zavoda Slovenije Miloš Bavec je opozoril, da je po vsej državi znatno povečana verjetnost proženja zemeljskih plazov. Posebej je opozoril na možno reaktivacijo že poškodovanih območij, ki so bila prizadeta v avgustovskih ujmah. Državljane je pozval, da naj “ne rešujejo premoženja takrat, ko je treba reševati življenja”.

Po besedah direktorja zavoda za gozdove Gregorja Daneva pa so napovedane razmere “za slovenske gozdove eden o najhujših scenarijev”. Veter in deževje lahko povzroči nove vetrolome, zato vse obiskovalce poziva, naj od danes zvečer ne hodijo v gozdove, prav tako naj delavci v petek ne delajo v gozdovih.

STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki