fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje Zdravje

Najnovejša različica omikrona se širi najhitreje od vseh!

Novice, poročila, obvestila in opozorila o Covidu, ki – roko na srce – s še vedno kar velikim številom dnevno okuženih kroži med nami, so skorajda popolnoma izginila. A dejstvo, da po Združenih državah Amerike kroži in se enormno širi nova podrazličica koronavirusa, in sicer omikron XBB.1.5., ne gre zanemarjati. Namreč, kot poroča spletni portal N1, naj bi v zgolj enem mesecu s 4 % dosegla več kot 40 % vseh novih primerov okužbe. V Evropi te različice sicer niso zasledili, vsaj ne v večji meri, a glede na to, da se ta podrazličica omikrona širi najhitreje od vseh, ki jih poznamo do sedaj, je njen prihod na našo celino le vprašanje časa.

Tudi slovenski raziskovalci ugotavljajo, da v Sloveniji ta različica še ni prisotna, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki spremlja podatke o deležu posameznih različic koronavirusa v populaciji, je namreč pregledal 494 vzorcev okuženih s koronavirusom med 25. novembrom in 9. decembrom in ugotovil, da je najbolj prevladujoč še zmeraj omikron BA.5, primer podrazličice XBB pa naj bi bil le eden.

O XBB.1.5.

Epidemiologinja WHO-ja (Svetovne zdravstvene organizacije) Maria Van Kerkhove je za ameriške medije povedala, da gre za najbolj prenosljivo podrazličico omikrona, ki so jo do zdaj v laboratorijskih raziskavah zaznali. To pa zato, ker ji mutacije omogočajo lepljenje na celice in enostavno razmnoževanje, ta njena lastnost – ekstremna nalezljivost – pa znanstvenike tudi najbolj skrbi.

Simptomi so tako pri tej kot drugih različicah omikrona najpogosteje podobni, kot pri (hudem) prehladu. Znanstveniki zato sklepajo, da okužba s to sicer zelo nalezljivo različico ni resnejša ali bolj nevarna od okužbe z drugimi podrazličicami.

Ne gre torej za zaskrbljenost glede samih posledic oziroma resnosti bolezni, pač pa glede nalezljivosti.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki