fbpx
E-UTRIP
(Foto: Motiviran.si)
Aktualno Novice Politika

Najnižja pokojnina mora biti 703 evrov (plačljiva objava)

Prag tveganja revščine po podatkih SURS-a za enega člana v gospodinjstvu znaša prihodek 8.440 evrov na leto, oziroma 703 evre na mesec. Najnižja pokojnina mora biti izenačena s tem zneskom, torej 703 evre za polno zavarovalno dobo 40 let.

Za dosego tega cilja je potrebno oblikovanje Demografskega sklada, ki ne bo razprodajal premoženja naših ljudi, ampak ga bo ohranjal za dopolnitev pokojnin generacij, ki prihajajo.

Predlagamo, da ga upravlja Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ). S tem bi se odmaknilo upravljanje od politike in lobijev, ki jih v ZPIZ-u ni, zato je poslovanje bistveno bolj pregledno, tako je omogočen nadzor javnosti in Računskega sodišča.

Tam ne bo kraje premoženja naših ljudi, naše dediščine.

Slaba demografska slika naše države bo pripeljala do povečanja starostnikov in s tem potrebo po povečanju sredstev za pokojnine. Zato mora država svoje danosti upravljati skrbno in zagotoviti njihovo dolgoročno oplajanje. Namesto razprodaje in s tem odtekanja kupnin in dobička, praviloma v davčne oaze, kupovati deleže tudi v stabilnih podjetjih v tujini.

Iz Slovenskega državnega holdinga (SDH) je v Demografski sklad potrebno izločiti:

  • celotno slovensko energetiko od proizvodnih podjetij do distribucijskih podjetij,
  • vse deleže v zavarovalniških družbah (Sava Re, kot delež v Modri zavarovalnici in Zavarovalnici Triglav),
  • vseh telekomunikacijskih družbah,
  • 10 % dividend od podjetij,
  • fond državnih nepremičnin.

To je pomembno tudi za zagotavljanje razvojnih možnosti in poslovnega sodelovanja med družbami.
Paziti moramo, da v novo vodstvo Demografskega sklada ne bodo sedli posamezniki iz Modre zavarovalnice in KAD-a, ki se že v preteklosti niso proslavili s svojim upravljalskim znanjem.

Spomnimo se samo nekaterih: Heliosa, Cimosa, Elana, Adrie Airways, Save Re, Alpine in drugih, ki so naša skupna lastnina. Država lahko to lastnino upravlja in skrbi za njo, ne sme je pa prodajati ali celo uničevati brez našega soglasja. Povrnitev skupne lastnine je še dodaten vir, ki nam daje zdrav temelj za prihodnost.

Janko Veber

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki