fbpx
E-UTRIP
(Foto: Špela Muha)
Aktualno Iz naših šol Kočevje Novice

Na Rinži “gibkamo” tudi na daljavo

Na Osnovni šoli Ob Rinži smo v okviru projekta Uživajmo v zdravju že v letu 2016 dobesedno prevetrili šolski urnik. Poleg vseh aktivnosti, ki smo jih organizirali za učence in njihove družine ter za učitelje, smo v šolsko okolje povabili prav posebnega gosta – »Gibka«. Gibko pomeni gibalni odmor oziroma aktivni, rekreacijski ali fit odmor.

Na naši šoli nam je gibalni odmor uspelo organizirati in vpeti v urnik po 3. šolski uri. Tako lahko vsi skupaj na sproščen in igriv način preko gibanja izkoristimo 20-minutni gibalni odmor. V tem času se nadihamo svežega zraka, s preprostimi gimnastičnimi vajami razgibamo telo in nadaljujemo s spontano in sproščeno igro. Zaradi sočasnega izvajanja Gibka v vseh razredih gibalni odmor izpeljemo na različnih površinah (učilnice, telovadnice, avla, hodniki, zunanje površine, šolska terasa, dvorišče pred šolo, šolski stadion, gozdna učna pot). Če je le mogoče, tudi ob različnih vremenskih pogojih gibalni odmor izpeljemo zunaj. Ker je v današnjem času tudi pri učencih prevladujoč sedeči način življenja, ki ne zahteva veliko telesnega naprezanja, je edino sredstvo te razbremenitve med odmorom prav gibanje, zato stroka priporoča gibalni odmor.

Tako učenci kot učitelji so Gibka dobro sprejeli, saj pomeni sprostitev in nas med učnim procesom vsaj malo razbremeni.

Z Gibkom tudi v času izobraževanja na daljavo

Z Gibkom pa nadaljujemo tudi v času izobraževanja na daljavo, nad čemer so učenci navdušeni. Otrokom v trenutnih razmerah in ob strogih ukrepih ni lahko, saj pogrešajo svoje sošolce, vrstnike, prijatelje in učitelje. Pogrešajo igro, druženje in gibanje.

Gibanje je najboljša protiutež dolgotrajnemu sedenju in bivanju v zaprtih prostorih. Je učinkovito sredstvo za dvig imunskega sistema v boju proti nalezljivemu virusu ter učinkovit blažilec različnih negativnih vplivov na naše duševno zdravje. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi se učenci gibali vsak dan vsaj 60 minut. Z Gibkom na daljavo naše učence razbremenimo, sprostimo ter jih spodbujamo in motiviramo, da so aktivni prav vsak dan.

Gibko na daljavo poteka v istem času kot sicer gibko v šolo, in sicer po 3. šolski uri, to je ob 10:10. Učenci v spletnih učilnicah dobijo povezavo, na katero se s svojim računalnikom, tablico ali telefonom povežejo na Zoom videokonferenco. V tako imenovani spletni telovadnici učence pričakava športna učitelja Špela in Jure. Gibko poteka v živo in tako lahko učenci spodbujajo drug drugega in gibkajo sočasno s sošolci in prijatelji. Učenci se pri tem zelo zabavajo in komaj čakajo naslednje srečanje. Tudi nekateri starši so se nam že pridružili in potelovadili z nami.

Ure športa izvajamo v živo preko Zooma

Poleg Gibka v živo izvajamo tudi ure športa. Preko Zoom videokonference z vsakim razredom v živo izvedemo vsaj eno uro športa na teden. Na takšen način ohranjamo stik z učenci, jih še dodatno spodbujamo, se pogovorimo o njihovi aktivnosti in se seveda skupaj razgibamo na zabaven način. Samotne dneve doma jim popestrimo z različnimi gibalnimi izzivi.

Pripravili smo Športni adventni koledar

Decembra smo tako preko povezave v spletni učilnici učencem pripravili Športni adventni koledar, ki ga bodo odpirali vsak dan do božiča. V vsako okence koledarja smo čarobno zapakirali sladka športno-gibalna presenečenja, ki našim učencem nudijo dodatne možnosti gibanja na sproščujoč način. Vsak dan jih tako pričaka zabavna gibalna naloga, na primer, kako na prostem aktivno preživeti dan, plesni izziv, zabavne vaje za moč za vso družino, vaje za sprostitev in umiritev ali gibalni izzivi s kolebnico, igralnimi kockami in celo rolico papirja. Pripravili smo tudi nekaj že poznanih namiznih iger, ki smo jim malo spremenili in prilagodili vsebino in pravila. Tako smo dobili gibalni človek ne jezi se, športne kače in lestve, športni monopoli in druge. Poseben gibalni odmor smo pripravili tudi za učiteljice in učitelje, s katerim se lahko, pa čeprav le za nekaj trenutkov, odmaknejo od obilice dela in šolskih skrbi.

Preko gibalnega odmora učence vzgajamo in učimo, kako naj v vseh obdobjih življenja bogatijo svoj prosti čas s športnimi in gibalnimi vsebinami. Z zdravim življenjskim slogom bodo tako lahko skrbeli za dobro počutje, zdravje, vitalnost in življenjski optimizem.

Gibam se in
Igram,
Bolj
Krepim se
Ostanem zdrav!

Špela Muha, OŠ Ob Rinži

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki