fbpx
E-UTRIP
FOTO: Matt McNulty/Getty Images for ITF.
Šport

Na pragu slovenske teniške zgodovine

Slovenska ženska teniška reprezentanca bo danes ob 10. uri pričela odločilni dvoboj za preboj v zgodovinski, prvi polfinale najprestižnejšega ekipnega tekmovanja v ženski konkurenci, Pokala Billie Jean King. Zadnja prepreka na poti do nesmrtnosti bo reprezentanca Kazahstana, ki bo skoraj gotovo zaigrala močno oslabljena, brez z naskokom največje zvezdnice, četrte igralke sveta Jelene Ribakine, ki jo pesti poškodba hrbta. Po imenitni zmagi nad Avstralkami se tako našim dekletom nasmiha izjemna priložnost za dosego uspeha, kakršnega slovenska teniška zgodovina ne pomni.

 Če se bodo, za zdaj še nepotrjene, informacije o odsotnosti najboljše kazahstanske tenisačice uresničile, bosta v obeh današnjih posamičnih dvobojih Kaja Juvan in Tamara Zidanšek igrali proti 69. igralki sveta Juliji Putincevi in specialistki za igro dvojic Ani Danilini. Slovenski navijači seveda upamo, da srečanje dvojic, ki sledi po obeh posamičnih dvobojih, več ne bo imelo odločilnega rezultatskega pomena, in si bodo naše reprezentantke zagotovile zmago ter napredovanje že pred njim. Za obračun v kategoriji dvojic je sicer kot partnerka Kaje Juvan predvidena Veronika Erjavec.

FOTO: CRISTINA QUICLER / AFP

 V polfinalu že čakajo zahodne sosede

 Slovenke sicer po včerajšnji zmagi Avstralk nad Kazahstankami trenutno zasedajo drugo mesto v skupini, a jih današnja zmaga nad Kazahstanom (po nekaterih izračunih pa že štirje osvojeni nizi) kot zmagovalko skupine pelje med štiri najboljše reprezentance na zemeljski obli. Tam jih že čakajo Italijanke, ki so v skupini s Francijo in Nemčijo dobile oba dvoboja. Kapetan slovenske reprezentance Andrej Kraševec je lahko več kot zadovoljen s kakovostjo in konstantnostjo, ki jo kažeta najboljši slovenski igralki Kaja Juvan in Tamara Zidanšek, zato je lahko, tako kot tudi vsi mi, ki zanju stiskamo pesti, tudi pred današnjimi obračuni upravičeno optimističen.

 Z uvrstitvijo v polfinale bi naša izbrana vrsta postavila nov zgodovinski mejnik slovenskega tenisa. Za najodmevnejšo ekipno uvrstitev doslej (v obeh konkurencah) velja uvrstitev ženske reprezentance med osem najboljših leta 2003, ko jih je na dvoboju v Portorožu izločila tedaj močno favorizirana Rusija. Danes imajo Slovenke zlato priložnost stopiti še stopničko višje in se za vse večne čase vpisati v anale. Pomembno bo predvsem, da se ne ozirajo na težave nasprotne ekipe, pač pa le mirno igrajo svojo igro. Da je ta več kot dovolj kakovostna za zmago tudi nad višje uvrščenimi ekipami s svetovne lestvice, so dokazale že s samo uvrstitvijo na zaključni turnir. Zmaga nad Avstralijo je bila dokaz, da v Sevillo nikakor niso prišle slučajno in le sodelovati, zmaga nad Kazahstanom pa bi bila pika na i, češnja na torti za to talentirano generacijo slovenskih tenisačic.

 Izidor Volf

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki