fbpx
E-UTRIP
Slika je simbolična. Foto: Unsplash.
Aktualno Črna kronika Društva Kronika

Na območju Velik Lašč preiskujejo sum neprimernega ravnanja z živalmi

Policisti na območju občine Velike Lašče preiskujejo sum kaznivega dejanja neprimernega ravnanja z domačimi živalmi. Obvestilo so prejeli v petek, obvestila še zbirajo, o ugotovitvah pa bodo obvestili državno tožilstvo. Društvo za zaščito konj je na Facebook strani zapisalo, da so policisti in inšpektorji v grozovitih pogojih našli več kot 40 konj, poroča STA.

O sumu neprimernega ravnanja z domačimi živalmi na območju občine Velike Lašče so bili policisti obveščeni v petek nekaj pred 9. uro, so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana. Na terenu so zaznali sume kaznivih dejanj zoper okolje, prostor in naravne dobrine.

Posredovali so tudi inšpektorji Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Društvo za zaščito konj je medtem na Facebook strani v petek objavilo, da so bili inšpektorji in policisti več ur na delu v Velikem Ločniku. Kot so navedli v društvu, so pristojni organi na kraju našli več kot 40 konj v grozovitih pogojih, nekaj celo poginulih.

Živali po navedbah društva še niso odvzeli, saj da tako velikega števila živali ne more prevzeti nihče, država pa nima svojih hlevov, kamor bi te živali lahko urgentno, vsaj začasno, odpeljala in nastanila. V društvu bi jih sicer lahko sprejeli, a bi potrebovali takojšnjo pomoč pri vzdrževanju pašnih ograj, prav tako nimajo dovolj krme, opozarjajo tudi na druge visoke stroške.

Celoten zapis na FB strani Društva za zaščito konj:

” Dolgo sem opozarjala, da so neke vrste prehodni hlevi za odvzete rejne živali, nujno potrebni. Da je situacija katastrofalna in da je to najbolj nujna zadeva, ki jo je treba takoj urediti na nivoju države. Vedela sem, da bo slej kot prej počilo. Danes je bila inšpekcija, v sodelovanju s policijo, več ur na delu v Velikem Ločniku. Iz zanesljivega vira sem izvedela, da je tam našla več kot 40 konj v grozovitih pogojih, nekaj je bilo celo poginulih. Da je bilo stanje še hujše kot takrat v Grosupljem. Da so živali do trebuhov stale v iztrebkih in urinu in da doslej kaj takšnega še nihče ni videl. Povedano mi je bilo, da je stanje več kot katastrofalno. Fotografij žal nimam, je pa policija vse podrobno poslikala. Kakšni ukrepi so bili izdani, še ne vem. Vem samo, da živali še niso bile odvzete, ker tako velikega števila ne more takoj prevzeti nihče. Država pa nima svojih hlevov, kamor bi te živali lahko urgentno, vsaj začasno, odpeljala in nastanila. Pa smo tam. Ko sem pregledala in skombinirala vse skupaj, sem ugotovila, da jih sicer lahko sprejmemo, vendar potrebujemo hitro pomoč pri popravilu – vzdrževanju pašnih ograj na dveh pašnikih, kamor lahko prestavimo naše varovance in tako sprostimo 40 prostih mest. Ampak … Krme za toliko živali nimamo, v tej seneni krizi se ga niti ne da dobiti. Za toliko živali se potrebuje vsaj 2 šleparja sena mesečno ( to je min 3.000,00 evrov/mesečno). Kje so še veterinarski stroški, strošek prevoza živali… 40 dodatnih konj je tudi ogromen delovni zalogaj. 3-je redni prostovoljci takšnega števila konj + že rešene konjske varovance in ostale živali, ne more obvladovati – hraniti, kidati, …. Ostalih prostovoljcev ni. Le tu in tam kak občasni. Kje bo torej pristalo teh 40 konj? Jih bodo odpeljeli v klavnico, jih bodo primorani uspavati? Kaj se bo zgodilo z njimi?Danes so še vedno tam. Tudi jutri in pojutrišnjem bodo. V ponedeljek pa se bo odločalo o njihovih nadaljnih usodah. Naj jim Bog pomaga, ker Slovenci jim ne moremo. Žalostno, toda resnično…”

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki