fbpx
E-UTRIP
Jaka Iglič. FOTO: Osebni arhiv.
Aktualno Gospodarstvo Hrana Kočevje Narava & zdravje

LightGarden: Kaj pravite na vrtiček sredi kuhinjskega pulta?

V času t.i. »lockdowna« se je v marsikomu izmed nas rodil gurman ali kuhar. In vsak izmed nas ve, da ni boljših sestavin, kot so sveže sestavine. In ni bolj aromatičnih zelišč, kot so sveža zelišča. Takšnega mnenja je tudi Jaka Iglič (gurman in mojster za svetila), ki je z ekipo oblikoval prvi notranji vrtiček LightGarden. Ta poskrbi, da je sveža bazilika vedno pri roki in na vrhu pice ter da zrezek ne pogreša vejice rožmarina.

Težave ponavadi rodijo rešitve in po tem principu se je tudi Jaki porodila zamisel.

»Kupljena zelišča v kuhinji nikoli ne preživijo več kot teden dni. Kot ljubiteljski kuhar in uporabnik svežih zelišč pri kuhanju, sploh pri peki pic, me je to strašno jezilo. Kako si lahko zagotovim sveža zelišča skozi celo leto? Nekaj rešitev sicer na trgu obstaja, a moraš poleg vrtička kupovati še njihove vložke in zelišča. Skratka, nimaš prostih rok. Pričel sem razmišljati, kako bi sam, kot strokovnjak za svetila, uporabil svoje znanje in naredil nekaj uporabnega, praktičnega in nekaj, kar resnično deluje. Po pogovoru s prijatelji sem večkrat ugotovil, da imajo podobne težave in jih je moja ideja povsem navdušila. To me je spodbudilo, da sem se podal v raziskavo,« se začetkov spominja podjetnik.

Zanimalo ga je, kako bi rastlinam v notranjih prostorih zagotovil optimalne pogoje za rast. Združil je strokovno plat znanja s praktičnim znanjem o gojenju rastlin in vrtnin na domačem vrtu.

Sveže začimbe, vedno in povsod! FOTO: Osebni arhiv.

LED sistem, ki posnema celoten spekter svetlobe

»Tako smo prišli na idejo, da ustvarimo mini vrt z vgrajenim LED sistemom, ki imitira celoten spekter svetlobe, ki jo ima naravna svetloba in katero rastline potrebujejo za rast.

Osredotočili smo se na to, da ustvarimo praktičen, učinkovit in dovršen izdelek, ki ga lahko uporablja prav vsak, skozi celo leto. Pretehtali smo vse možnosti, prebirali številne raziskave o gojenju rastlin in se lotili izdelave prototipnega izdelka. Odločili smo se združil les in kovino. Les oddaja občutek topline, kovinska konstrukcija svetilke pa kompaktnost in kvaliteto,« predstavi končni izdelek.

LightGarden, vrtiček sredi kuhinje. FOTO: Osebni arhiv.

Izdelek je – lahko bi rekli – čisto lokalen. Kot osnova služi leseno korito, izdelano izpod rok lokalnega mizarja. Kovinski nosilec – ročaj, v katerega so vgrajene LED diode, je narejen in varjen ročno v njihovem podjetju. Kovinski del pa je prilagojen glede na obliko in velikost vrtička.

»Prvi prototipni vrtiček je po pol leta uporabe prestal veliko preizkušanj in uporabnikov. Končni rezultati so bili dovolj zgovorni, da smo se odločili, da izdelek ponudimo na trg in tako omogočimo tudi tebi, ki sedaj bereš tole zgodbo, da ga preizkusiš in uživaš s čisto svojim notranjim vrtičkom, ki nosi ime LightGarden,« ponosno pove 32-letnik.

LightGarden lahko vsak poimenuje po svoje, doda. Nanj lahko vgravirajo vse želje naročnika. Trenutno so s prodajo osredotočeni le na slovenski trg. Podjetnik prizna, da so notranji vrtički so pri nas relativno nepoznani, zato imajo z ozaveščanjem ljudi izjemno veliko dela in je s tem povezano tudi oglaševanje. Dva vrtička so sicer prodali na Hrvaško, kjer sodelujejo z uspešno kulinarično ustvarjalko.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki