fbpx
E-UTRIP
Aktualno

Na Melaminu zanikali globe inšpektorata

Po poročanju Dnevnika navedbe, da družba Melamin s strani inšpektorata za delo ni dobila večjih opozoril, ne držijo. Kot so navedli na Melaminu, naj bi nadzor inšpektorata za delo potekal na več delih proizvodnje, nadzor je bil po njihovih navedba osredotočen na programski enoti obutvene in lesne industrije. Inšpektorat za delo je nadzor nad omenjenima enotama opravil že leta 2016 in ugotovil nepravilnosti v zvezi z obvladovanjem zunanjih izvajalcev. Enaka nepravilnost je bila ugotovljena še leta 2021 in po eksploziji leta 2022, navaja Dnevnik.

V uredništvu navajajo tudi neuradne informacije ob zaključku kriminalistične preiskave. Zaposleni, ki so delali z nevarnimi kemikalijami, naj bi delali brez ocene tveganja oziroma s pomanjkljivo oceno tveganja, ki je za delo s tako nevarnimi snovmi nujna.

V inšpekcijskem nadzoru je bilo trikrat ugotovljeno, da varnostni inženir, ki je bil zadolžen za delo s kemikalijami, ni prejel dovolj podrobnih navodil, kako naj bi to v praksi izvajal v skladu z varnostnimi predpisi.

Nadzor leta 2019 in po eksploziji je ugotovil neustreznost pri praktičnem preizkusu delavca. Leta 2021 in 2022 pa pomanjkljivosti glede določevanja varnostnih ukrepov v navodilih za varno delo, navaja Dnevnik.

Vodstvo Melamina je očitke zanikalo, češ da naj bi nepravilnosti vedno hitro odpravili in uredili postopke v skladu z mnenjem inšpektorata. Inšpektorat pravi, da to ne drži. Nepravilnosti naj bi odpravljali parcialno, niso pa jih implementirali v delovanje.

Vodstvo je še navedlo, da naj bi za kršitve prejeli le opomine in ne večjih opozoril. Na inšpektoratu pravijo, da to ne drži.

Inšpektorat je pravni osebi izrekel 2000 evrov globe, odgovorni osebi pa 500 evrov globe zaradi nepravilnosti glede zagotovitve ustrezne varovalne opreme delavcu. Enaka kazen je bila dodeljena tudi zaradi neustreznega preizkusa praktične usposobljenosti delavca.

»Sankcijo za prekršek z izrekom opomina mora zavezanec jemati z enako resnostjo, saj gre za večjo kršitev s področja zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu,« opozarjajo na inšpektoratu. »Takšna sankcija pa je bila pravni in odgovorni osebi izrečena za kršitev nepravilnosti v zvezi s pregledom delovne opreme ter v zvezi z nepravilnostjo glede sklenitve pisnega sporazuma z zunanjim izvajalcem,« so za Dnevnik dodali na delovnem inšpektoratu.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki