E-UTRIP
Featured Iz naših šol Novice

OŠ Ob Rinži z državno osnovnošolsko podprvakinjo v šahu

Učenke in učenci Osnovne šole Ob Rinži so tudi letošnjo šahovsko tekmovalno sezono začeli uspešno. Najprej je bilo v Kočevju medobčinsko šahovsko tekmovanje, ki je bilo sestavljeno iz ekipnega in posamičnega dela.

Najprej je bilo ekipno tekmovanje. Ekipa do 12 let v sestavi Igor Jalovec, Lia Grišin, Jaka Starc in Vanja Pugelj je osvojila 1. mesto. Ekipa do 15 let v sestavi Kiani Nia Šertelj, Tinkara Lavrič, Ajša Delić in Tinkara Golja je osvojila 2. mesto. Ekipa do 9 let v sestavi Nuša Nisa Šertelj, Jaša Majnarič, Eva Robida in Lina Ela Erjavec je bila zelo blizu osvojitve prvega mesta. Nuša Nisa Šertelj je namreč v odločilni partiji že matirala nasprotnika, vendar prepozno pritisnila na uro, tako prekoračila čas in izgubila. Ekipa je tako osvojila drugo mesto.

Sledilo je posamično tekmovanje v šestih tekmovalnih kategorijah dečkov in deklic do 9, do 12 in do 15 let. Prva mesta v svojih skupinah so osvojili naslednji učenci: Nuša Nisa Šertelj, Lia Grišin, Igor Jalovec in Kiani Nia Šertelj. Druga mesta so osvojile Eva Robida, Tinkara Golja in Ajša Delić. Tretje mesto je osvojila Vanja Pugelj.

11. decembra 2018 je bilo v Šmarju Sap regijsko tekmovanje, ki je hkrati tudi kvalifikacija za državno prvenstvo. Tekmovalne kategorije so bile iste kot na regijskem tekmovanju, vendar smo dve tekmovalki, Nušo Niso Šertelj in Evo Robida, uvrstili v višjo starostno skupino zaradi možnosti nastopa na državnem prvenstvu. Zlati kolajni sta osvojili Lia Grišin in Kiani Nia Šertelj, srebrne Mina Delić, Nuša Nisa Šertelj in Igor Jalovec, bronaste pa Lina Ela Erjavec, Manca Gorše, ki je na šahovskem tekmovanju nastopila prvič, in Tinkara Lavrič. Na državno prvenstvo so se neposredno uvrstili vsi dobitniki kolajn v starostnih skupinah do 12 in do 15 let. Državno prvenstvo do 9 let je odprto in bo v aprilu.

12. januarja 2019 je v Kranju potekalo državno prvenstvo do 12 in do 15 let. Poleg redno uvrščenih tekmovalk so se zaradi manjšega števila deklic v drugih regijah na tekmovanje uvrstile še nekatere naše učenke, ki na regijskem tekmovanju niso osvojile kolajne.

Lia Grišin je v konkurenci deklic do 12 let med 48 tekmovalkami državnega finala osvojila odlično drugo mesto in srebrno kolajno. Uvrstitve v zgornjo polovico so dosegli še Nuša Nisa Šertelj, ki je osvojila 12. mesto v skupini deklic do 12 let in lahko tekmuje tudi še v skupini do 9 let, Igor Jalovec, ki je osvojil 17. mesto med 52 tekmovalci v skupini dečkov do 12 let, in Kiani Nia Šertelj, ki je osvojila 16. mesto med 31 tekmovalkami v skupini deklic do 15 let. Na državnem prvenstvu so nastopile še debitantka Manca Gorše, Vanja Pugelj, Tinkara Golja, Eva Robida, Tinkara Lavrič in Ajša Delić.

Tomaž Cokan, OŠ Ob Rinži

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki