fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava Narava & zdravje Novice Občina

V ŽIVO: Vlada na pomoč v Osilnico in Kostel poslala Slovensko vojsko

V občinah Osilnica in Kostel po umiritvi razmer danes nadaljujejo odpravljanje škode, ki bo oba kraja zelo prizadela, namreč, gre za občini s precej nizkim proračunom. Kot smo že poročali, sta občini Vlado zaprosili za pomoč pri čiščenju, ta je na kraj že poslala Slovensko vojsko, ki z dobro voljo in svežimi močmi pomaga domačinom. Kot nam je zaupal bodoči županski kandidat občine Kostel Marjan Lisac, je na terenu 10. pehotni polk in Inženirska enota, prvi pomagajo pri sanaciji okolice poplavljenih hiš, drugi pa pri sanaciji cest, vodovodov. Popoldne si bo razmere ogledal tudi minister za okolje in prostor, Uroš Brežan.

Po prvih ocenah je najbolj poškodovana državna cesta čez Osilnico, škoda je tudi na hišah in okolici. Po prvih ocenah naj bi v Osilnici poplavilo okoli 15 hiš, v Kostelu okoli 30.

Uradno je dostop do Osilnice še vedno mogoč le preko Hrvaške, to je po cesti od Starega trga pri Ložu v občini Loška dolina, čez hrvaški Čabar in na mejni prehod Zamost. Za silo so sicer usposobili cesto Kostel-Osilnica, a je prehod po njej po besedah županje mogoč le na lastno odgovornost. Še nekaj časa bo ostala zaprta cesta čez Strmo reber, saj jo je v enem delu spodjedlo in bo po besedah županje najverjetneje treba zgraditi podporni zid.

Ocenjevanje škode in čiščenje nadaljujejo tudi v Kostelu. Tam je v preteklih dveh dneh narasla Kolpa od sveta odrezala veliko vasi, poplavilo je okoli 30 hiš, utrgalo tri vodovode in uničilo domačo mini elektrarno. Poškodovanih je bilo veliko občinskih in drugih cest.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki