fbpx
E-UTRIP
Foto: Facebook ZD Kočevje.
Aktualno Narava & zdravje Novice Zdravje

Množično zavračanje cepljenja z Astra Zeneco tudi v Kočevju

Po občasnih prekinitvah cepljenja s cepivom Astra Zenece zaradi suma, da naj bi povečevalo tveganje za pojav krvnih strdkov, so ljudje pričakovano izgubili zaupanje. Zdravstveni delavci se zato že nekaj časa soočajo z zavračanjem cepljenja, v kolikor je na voljo zgolj omenjeno cepivo.

Množično zavračanje cepiva Astra Zenece opažajo tudi v Zdravstvenem domu Kočevje, od koder poročajo, da je po njihovih ocenah takšnih oseb med tretjino in polovico. Ob tem pa direktorica Polona Vidič Hudobivnik pojasnjuje, da v tem primeru to zabeležijo v njihov sistem in ko je na voljo drugo cepivo, primerno glede na njihovo starostno skupino, jih ponovno pokličejo in jim ponudijo cepljenje. Torej, v kolikor kdo zavrne cepljenje in se še vedno želi cepiti, vendar pod drugačnimi pogoji, še vedno ostane na čakalni listi in ga ne izbrišejo.

Sicer pa je poleg suma na pojav krvnih strdkov Astra Zeneca presenetila tudi z informacijo o znižanju učinkovitosti cepiva proti Covidu-19 iz 79 % na 76 %, kar le še krepi nezaupanje med ljudmi. Najnovejši podatki tako kažejo, da naj bi bilo cepivo 76-odstotno učinkovito pri preprečevanju simptomatičnega Covid-19 pri splošni populaciji, Pri starejših od 65 let pa 85-odstotno učinkovito pri preprečevanju obolelosti. Še vedno pa naj bi bilo 100-odstotno učinkovito pri preprečevanju težjega poteka bolezni in hospitalizacij.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki