fbpx
E-UTRIP
Zakrajšek in Opeka, ob zasaditvi lipe pri evharističnem križu v Velikih Laščah.
Aktualno Novice Politika

Misijonar predlagan za Nobelovo nagrado – V tretje gre rado!

Predsednik vlade Janez Janša je za Nobelovo nagrado za mir za leto 2021 predlagal slovenskega misijonarja Pedra Opeko in njegovo humanitarno organizacijo Akamasoa, ki deluje v predmestju Antananarivo na Madagaskarju. Predlani je humanitarno združenje Akamasoa (Dobri prijatelji) praznovalo svojo tridesetletnico obstoja.

Opeka, ki je že preko 31 let slovenski misijonar na Madagaskarju, bo za to prestižno nagrado nominiran že tretjič. Leta 2012 ga je na pobudo takratnega župana Antona Zakrajška, sicer (po mami) bratranca misionarja Opeka, predlagala občina Velike Lašče, podpise zbirali simpatizerji stranke SDS v Ribnici in okoliških občinah. Nominacijo so podprli tudi takratna slovenska vlada in številni predstavniki akademske, civilne in politične sfere v Sloveniji.

“Njegova ideja od vsega začetka je bila, da že povsem razosebljene brezdomce s smetišč in ulic madagaskarske prestolnice usposobi za samostojno življenje z delom in finančno osamosvojitvijo ter z izobrazbo otrok in mladine,” so zapisali predlagatelji.

Tudi leta 2015 so ob podpori velikega kroga intelektualne srenje Opeko znova nominirali za prestižno nagrado. Mu bo v tretje uspelo ?

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki