fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Narava & zdravje

Migajoče kočevsko leto 2024

Kot je na Kočevskem že v navadi, začetek novega koledarskega leta ne prinese le novih začetkov, ciljev in zaobljub, pač pa tudi razglasitev novega tematskega kulturnega leta. Leto 2024, v katerega smo pogumno zakorakali, je Občina Kočevje posvetila področju športa. Pod sloganom 2024 – Kočevje miga! se bodo v našem mestu skozi celotno leto odvijale številne atraktivne dejavnosti za vse generacije z namenom ohranjanja in spodbujanja športne kulture mesta, ki s športno tradicijo živi že vse od druge polovice 19. stoletja.

»Projektna skupina za izvedbo in imenovanje tematskega leta je prejela dva predloga. Leto 2024 bi bilo v skladu z njima posvečeno bodisi gledališki dejavnosti, bodisi športu. Verjetno je pri izbiri športa pretehtalo tudi dejstvo, da bomo v letošnjem poletju spremljali olimpijske igre. Zdelo se nam je prav, da področju športa v našem okolju posvetimo več pozornosti. Kočevje ima nenazadnje zelo bogato športno tradicijo. Že leta 1867 so namreč na takratni Ljudski šoli uvedli neobvezen pouk telovadbe. Kočevci smo bili vse odtlej vedno športno aktivni in z razglasitvijo tematskega leta si prizadevamo, da bi takšno športno kulturo v našem lokalnem okolju tudi obdržali,« pojasnjuje direktorica Občinske uprave Lili Štefanič.

Raznolike aktivnosti s poudarkom na mladih

Na vprašanje, katere dejavnosti, povezane s športom, se bodo skozi leto na Kočevskem odvijale v sklopu obeleževanja tematskega leta, pa direktorica odgovarja: »Pripravili bomo razstavo o zgodovini (kočevskega) športa, pa tudi različne delavnice in druge dogodke v okviru že dobro znanega projekta RTM Kočevska, v katere bomo vključili mlade, vse od predšolskih in šolskih otrok do dijakov. Naredili pa bomo tudi poseben uvod k olimpijskim igram z obiskom francoskega mesta Épône v bližini Pariza, kjer se bo naša mladina udeležila Iger prijateljstva. V letošnjem letu pa bomo še posebej poglobili tudi stike s Športno zvezo Kočevje, Javnim zavodom za šport in tukajšnjimi športnimi klubi ter društvi.«

Da je Kočevje pravo športno mesto, poleg zgodovine in tradicije nazorno kažejo tudi vse večji uspehi tukajšnjih športnikov in športnih klubov. Predvsem pa je pomembno, da sta šport in rekreacija vse bolj pomembna dela vsakdanjika Kočevcev, ki nas je narava obdarila z izjemnimi danostmi za ukvarjanje s športom na prostem. Tudi športna infrastruktura se je v zadnjem obdobju nadgradila do te mere, da lahko prav vsak med nami v svojem domačem okolju najde tisto panogo, ki mu najbolj ustreza. Naj bo torej leto 2024 čim bolj športno!

Izidor Volf

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki