fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo

Melamin: Minilo je leto dni

Danes mineva eno leto od najbolj črnega dne v moderni zgodovini Kočevja. Bilo je lepo in mirno jutro, a dan se je zaključil z dušečo bolečino. V Melaminu je prišlo do tragične delovne nesreče, ki je bila najhujša delovna nesreča pri nas. Umrlo je sedem ljudi.

Po ugotovitvah posebne skupine ministrstva za okolje je okoli 8. ure v podjetje prispel tovornjak s cisterno, ki je pripeljal surovino dietilentriamin. Po uvodnih formalnostih je šofer namesto na pretakališče za dietilentriamin zapeljal na pretakališče za epiklorohidrinom. Melaminov operater je cisterno priklopil na rezervoar z epiklorohidrinom in začel s prečrpavanjem. Po približno 16 minutah prečrpavanja je ob 8.37 prišlo do hude eksplozije, pri kateri sta po ugotovitvah preiskovalcev premer in višina ognjene krogle presegla 200 metrov.

Ob eksploziji so takoj umrli voznik cisterne in Melaminov operater ter trije delavci zunanjega podjetja, ki so v Melaminu izvajali vzdrževalna dela. Dva poškodovana so s hudimi opeklinami odpeljali v UKC Ljubljana, kjer sta pozneje umrla. Lažje je bilo poškodovanih še med 25 in 30 oseb.

Na srečo je hitra reakcija interventnih služb s pomočjo vojske preprečila vžig in eksplozijo preostalih rezervoarjev, zlasti rezervoarja z metanolom.

Vsi smo se spraševali, kakšen vpliv bo nesreča pustila na okolje.

Ljudje so se v paniki bali za svoja življenja in zdravje. Množično so zapuščali mesto, iz Kočevja so se vozile karavane vozil. K nam so prihajale reševalne službe, gasilci, policija in vojska. Vladal je kaos in porajala so se vprašanja, kakšen vpliv je nesreča pustila na zdravje ljudi. Potrebno je zaupati stroki, kljub mogočim dvomom. Kot kažejo zadnje ugotovitve posebne skupine ministrstva, do večjega vpliva na okolje ni prišlo.

Spraševali smo se, kdo je odgovoren za nesrečo.

Ovadene so štiri fizične in ena pravna oseba. Osumljeni so storitve kaznivih dejanj ogrožanja varnosti pri delu in povzročitve splošne nevarnosti. Ugotovljene so bile tudi “vzročne zveze opustitve dolžnega ravnanja za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev ter nastalo posledico”. Eden od glavnih očitkov odgovornim je, da v delovnem procesu niso bili upoštevani vsi varnostni protokoli. Direktor Melamina, ki naj bi bil eden od ovadenih, v času preiskave ne daje izjav.

Po oceni policije je sicer škoda ob nesreči presegla 37 milijonov evrov.

Spraševali smo se, kam z Melaminom?

Pogled na podjetje ne bo nikoli več enak. Mimo njega se večina nas pelje s cmokom v grlu. Kmalu po nesreči so se začela načrtovanja za selitev dela Melamina na obrobje mesta. V ta namen je podjetje naročilo študijo, ki je preverjala sprejemljivost morebitnih lokacij in kot najbolj primerno ocenila lokacijo na severu Kočevja, na območju med Klinjo vasjo in Gorenjem v smeri proti Mali Gori.

Krajani predvidene lokacije so se temu odločno uprli, na kar so v podjetju naročili še dodatek k študiji. Trenutno se kot možno lokacijo omenja Kleč.

Nesreča je pustila posledice v podjetju, med ljudmi in družinami. Danes se bodo na Melaminu pokojnim poklonili z minuto molka. Danes je težek dan za marsikoga, morda na nek način še težji kot lani. Tisti dan smo namreč doživljali kot grozne sanje, letos pa vemo, da je vse bila kruta resničnost.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki