fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Zanimivosti & Zabava Zdravje

Med počitnicami in dopustom poskrbimo za zdravo spolnost

Čas dopustov in počitnic je pogosto povezan z večjim tveganjem za prenos spolno prenosljivih okužb. Po vsem svetu in tudi v Sloveniji opažamo trend naraščanja spolno prenosnih okužb, kot so HIV/aids, virusni hepatitisi, gonoreja, sifilis, humani papiloma virusi, klamidijske okužbe in druge. Raziskave kažejo, da med počitnicami zlasti mladi pogosteje sklepajo nova znanstva in prijateljstva ter tudi intimne stike, pri tem pa se jih še vedno veliko ne zaščiti. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) mladim in vsem spolno aktivnim pri spolnih odnosih priporočamo dosledno uporabo kondoma, tudi če uporabljajo druge kontracepcijske metode, kajti kondom je najzanesljivejša zaščita pred spolno prenosljivimi okužbami (SPO).

Spolnost in vse, kar je povezano z njo, predstavlja zelo pomemben element zdravega, kakovostnega in zadovoljujočega življenja. »Zdrava spolnost ni pomembna samo zaradi preprečevanja spolno prenosnih okužb in neželenih nosečnosti, ampak je pomemben element zdravega načina življenja in duševnega zdravja,« je povedala Evita Leskovšek z NIJZ in svetovala, kako ukrepati ob nezaščitenih spolnih odnosih: »V primeru nezaščitenega tveganega spolnega odnosa priporočamo obisk zdravnika v primeru znakov okužbe, kot so spremembe na zunanjih spolnih organih, rdečica, srbečica, bolečine, izcedek oziroma testiranje na SPO, na virus HIV in viruse hepatitisov. Zgodnje odkrivanje namreč pripomore k boljšemu izidu bolezni in preprečuje širjenje bolezni.«

Po podatkih NIJZ imamo v Sloveniji veliko spolno prenesenih okužb, predvsem genitalnih bradavic, drugih okužb s humani papiloma virusi (HPV) in klamidijskih okužb. Tudi raziskave med slovenskimi srednješolci kažejo, da mladi zgodaj začenjajo s spolnimi odnosi – skoraj četrtina dijakov prvega letnika in dobra polovica dijakov tretjega letnika je namreč že imela spolne odnose. Raziskava NIJZ »Spolna vzgoja v okviru vzgoje za zdravje v slovenskih srednjih šolah« je pokazala še, da so mladi premalo informirani o spolnosti. »Tri četrtine mladih, ki je imelo spolni odnos zgodaj, je mnenja, da bi o spolnosti morali vedeti več. Med temi jih je večina dejala, da bi o spolnosti najraje izvedeli več od staršev, spolna vzgoja v šoli, ki še vedno ni sistematično urejena, pa je bila na drugem mestu. Mlade je treba spodbujati k odgovorni spolnosti in razmisleku o odlogu (prvega) spolnega odnosa,« je povedala Leskovškova in dodala, da je treba tudi odrasle spomniti na tveganja, povezana z opuščanjem učinkovite zaščite.

Kako se zaščititi?

Odločitev o tem, katera metoda zaščite je najustreznejša, je odvisna od vsakega posameznika, pomembno pa je, da izbere zaščito, ki mu osebno najbolj ustreza. Poleg neželene nosečnosti je treba misliti tudi na prenos spolno prenosljivih bolezni, pred katerimi se zaščitimo s kondomom.

Na Mednarodnem Centru za nadzor bolezni in preventivo (CDC) s sedežem v Atlanti opozarjajo s šestimi temeljnimi preventivnimi ukrepi za zaščito pred SPO: 1. spoznajte osnovne informacije o spolno prenosljivih boleznih (kako se širijo, kako se lahko zaščitite, kakšne so možnosti zdravljenja), 2. prevzemite nadzor (izogibajte se spolnim odnosom s priložnostnimi partnerji), 3. zmanjšate število spolnih partnerjev in bodite monogamni, 4. cepite se (sploh za preprečevanje okužbe z virusnim hepatitisom in HPV), 5. testirajte se (za okužbo z virusom HIV se lahko testirate zaupno pri svojem izbranem zdravniku in anonimno na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja) in 6. uporabljajte kondom.

N.Š., vir: NIJZ

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki