fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Novice Občina

Leseni medved v kočevskem krožišču navdušuje s svojo mogočnostjo

Novo pridobljeno leseno skulpturo, medveda, ki nas pozdravi ob vstopu v Kočevje na novo zgrajenem krožišču, je izdelal strokovnjak izdelave tovrstnih umetnin, Matija Kobola, skupaj s sinom Anžetom. Za izdelavo so potrebovali kar 3 do 4 mesece, saj je bil tovrsten projekt za ustvarjalca zelo zahteven, tako zaradi velikosti kot zaradi same teže lesa, zaradi katere so morali vedno znova za pomoč pri premikanju uporabiti bager, brez katerega resnično ne bi šlo. Poleg tega je zelo težko najti in dobiti kos lesa premera 1,20 m, katerega jim je dostavila občina. Medved je izdelan iz enega kosa, in sicer iz hrastovega lesa. Trenutno medved ni zaščiten z raznimi zaščitnimi premazi. V kratkem ga nameravajo premazati z Silvonolom, kot zaščito proti škodljivcem, dodatna zaščita pa po besedah Kobole ni potrebna, ker hrast naravno potemni, s čimer si zagotovi naravno zaščito pred ostrimi vplivi iz okolja. Lakiranje lesa zaenkrat ne pride v poštev, saj les ni popolnoma suh, in v primeru, da bi ga polakirali, voda ne bi mogla izhlapevati ven ter bi začel gniti. Čez leto ali dve, ko bo les dlje časa izpostavljen vremenskim vplivom in predvsem sončnim, bo najverjetneje nekoliko razpokal, takrat pa ga bodo premazali.

Kobola že vrsto let, okoli 25 let, izdeluje podobne lesene izdelke, medvede, seveda v manjših dimenzijah, od 2 cm naprej, sedaj pa se lahko pohvalijo tudi z dvo-metrskim lesenim medvedom. Tovrsten projekt je za njih do sedaj največji in tudi najzahtevnejši. Tako oče kot sin imata izdelovanje podobnih izdelkov v malem prstu in veliko mero kreativnosti, saj za izdelavo ne potrebujeta nobenih računalniških skic ali modelov. Velikega medveda sta le zrisala na papir, ga nekoliko skicirala in premerila, nadalje pa sta delovala po občutku, po ideji, ki se jima je porodila v glavi in jo »preslikala« v realnost.

Sprašujemo se, ali Kobola načrtuje še kakšen podoben projekt, ki bo krasil našo občino, a pravi, da »zaenkrat še ne načrtujejo novih projektov in da mora tovrstna navodila predati občina.« Zatorej lahko le čakamo in upamo, da bo takšnih in drugačnih uspešnih projektov le še več.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki