fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Novice Ribnica Zdravje

Koronavirus- kako poteka zdravljenje?

Glede na to, da se je koronavirus pojavil tudi v Sloveniji, je le še vprašanje časa, kdaj se bomo tudi mi soočili z njim. Ker za nov virus, tudi zdravljenje poteka drugače. Zdravilo še ne obstaja, poleg tega pa tudi antibiotiki ne koristijo, saj je to virusna okužba. Zato je dobro, da se smo obveščeni o tem, kako se zdraviti doma, da nam bo lažje, v kolikor se bomo znašli v tej situaciji.

Sprva je potrebno prepoznati tipične znake koronavirusa. To so slabo počutje, nahod, utrujenost, vročina in kašelj, pri težjih oblikah pa lahko občutimo pomanjkanje zraka. V kolikor nismo prepričani ali gre za koronavirus ali za navadno virusno obolenje ali pljučnico, se preko telefona posvetujemo z zdravnikom. Le-ta nas bo na podlagi informacij morda napotil na mikrobiološko testiranje, ki ga v Sloveniji opravlja Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. V tem primeru je pomembno, da se do ustanove pripeljemo z osebnim avtomobilom in ne z javnim prevozom. Po prejemu rezultatov brisa počakamo na nadaljnja navodila.

Foto: GOV.si.

Kako se zdraviti v primeru potrjene okužbe?

Protivirusnega zdravila za nov koronavirus ni. V preskušanju so protivirusna zdravila, vendar nobeno ni registrirano za zdravljenje koronavirusa. Zdravila, ki učinkujejo npr. na virus gripe ali herpes virus, ne učinkujejo na koronaviruse. Cepivo prav tako ne obstaja.

Zdravljenje je simptomatsko. V kolikor je prisotna visoka vročino jo zbijamo z zdravili, ki so temu namenjena. Ob težjem poteku bolezni pa si pomagamo z mehaničnim predihavanjem, dodajanjem kisika in nadomeščanjem tekočine, s čimer si okrepimo delovanje pljuč.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki