fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Glasba Kočevje Kultura Novice

Koncavaški spev na Ohridu

V začetku letošnjega leta smo v Koncavaški spev prejeli povabilo za udeležbo na festival na Ohridu, katerega častni pokrovitelj je bil Predsednik parlamenta Republike severne Makedonije, dr. Talat Xhaferi. Brez premišljanja smo se prijavili. Začele so se priprave, iskanje sponzorjev, urejanje dokumentacije in priprava oblačil za nastop.

21. junija popoldne smo že sedeli na avtobusu, v dobri družbi članov folklornih skupin Grmada in Blokes katerimi je pot minila ob petju, smehu in klepetu in po 16-ih urah smo prispeli v Severno Makedonijo. Po počitku smo se zvečer vsi udeleženci festivala zbrali na plaži hotela Makotex na spoznavnem večeru. Otvoritev festivala se je začela s slovensko himno, pod zborovodsko taktirko g. Aleksandra Čonča. V nadaljevanju smo prejeli festivalske table z imeni skupin, katero nam je izročil Aleš Breznikar, izvršni direktor festivala in Tadeja Rozman, glavna koordinatorka festivala. Pozdravil nas je tudi veleposlanik RS v Severni Makedoniji, profesor dr. Milan Jazbec. Slednji je ravno ta večer praznoval rojstni dan in tako je iz 500-tih grl udeležencev festivala zadonelo: »Vse najboljše za te…«

Naslednji dan smo si ogledali Ohrid, nekdanjo prestolnico velikega Samuelovega cesarstva. Na vsakem koraku naletimo na ostanke tisočletne kulture, ki je vidna na ozkih ulicah starega dela mesta ter v tradicionalni arhitekturi s številnimi muzeji in cerkvicami. Ohrid je tudi mesto, ki nudi veliko zabave in čudovitih doživetij. Vso to ponudbo dopolnjujejo ljubeznivost, prijaznost in preprostost lokalnih prebivalcev. Tam se še vedno ceni čas,ki ga preživiš s prijateljem ob pitju kave in prijetnem pogovoru. Življenje poteka umirjeno in brez stresa.

Popoldne smo bili predstavniki skupin povabljeni v občinsko stavbo Občine Ohrid, sprejem pa je potekal v prijetnem in sproščenem vzdušju. Ob tej priložnosti smo veleposlaniku in gostiteljem izročili simbolična darila.

Zvečer so potekali prvi nastopi na letni sceni Dolni Saraj. Koncert je potekal v čast Dneva državnosti Republike Slovenije, udeležili pa so se ga predsednik parlamenta republike Severne Makedonije, namestnica župana občine Ohrid, veleposlanik Republike Slovenije v Severni Makedoniji, predsednik JSKD, častni konzul, predsednik in direktor festivala ter ostali visoki gostje. In seveda vseh nas 500 udeležencev festivala. Nekaj skupin je imelo ta večer nastop, ostali pa smo bili le gledalci.

Naslednji dan so nas predstavniki festivala popeljali z ladjico po Ohridskem jezeru na otok Sveti Naum. Tudi na tem izletu smo imeli lokalnega vodiča, ki nam je podrobno predstavil zgodovino otoka in samostana na njem, katerega smo si tudi ogledali.

Popoldne pa se je začel odvijati 2. festivalski dan s povorko vseh nastopajočih skupin skozi mestno čaršijo. Koncavaški spev je uspešno zastopal svojo občino, mahali smo z našimi občinskimi zastavicami, ki smo jih tudi dobili kot darilo Občine Kočevje.

Naslednji dan smo imeli prosto dopoldne, zato smo čas izkoristili za ogled mesta Struga, kjer smo si ogledali še Crni Drin, kot pravijo domačini reki, ki izteka iz jezera.

Popoldan smo se udeležili še zadnjih nastopov skupin v katoliški cerkvici Ciril in Metod, po nastopih pa je sledil še zaključni del festivala. Tudi ta je potekal na plaži hotela Makotex z zabavo, roštiljado in podelitvijo certifikatov skupinam za sodelovanje na festivalu.

Polni lepih vtisov smo se vrnili nazaj, domov, v Staro cerkev.

Vesna Lipovac, KD Koncavaški spev

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki