fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Oglaševanje

KOLEKTOR V KOČEVJU: Nepogrešljivi v avtomobilih, orodjih in gospodinjskih aparatih

Kolektor Sikom je največje proizvodno podjetje v koncernu Kolektor. Je vodilni proizvajalec komutatorjev na svetu, strateški razvojni partner, tehnološki vodja in globalni dobavitelj komutatorjev. Podjetje ima sedež v Idriji in podružnice v Ljubljani, Dekanih in Kočevju.

Komutatorji, po domače nekakšni »poganjalčki« raznoraznih strojev, izdelek kočevske podružnice podjetja, so nepogrešljiv del elektromotorjev v avtomobilih, ročnih orodjih, medicinskih pripomočkih, gospodinjskih aparatih in podobnih strojih oz. napravah.

Kolektor je nenehno skrbel za rast in razvoj podružnice kot tudi za vlaganja v okolje. In tako bo tudi v prihodnje.

BORUT ČESNIK, VODJA PODRUŽNICE KOLEKTOR SIKOM V KOČEVJU

Borut Česnik je diplomirani elektroinženir, vodilna sila podružnice Kolektorja Sikom v Kočevju. V podjetju
se je zaposlil avgusta 2019, do januarja 2020 se je usposabljal v Idriji na sedežu podjetja Kolektor Sikom. Nato je štiri mesece upravljal s kočevsko podružnico skupaj z nekdanjim vodjem podružnice, z majem 2020 pa je to funkcijo prevzel sam. Pred delom v Kolektorju je, kot pravi sam, »plaval v povsem drugih vodah«. Svojo karierno pot je začel tako rekoč pri sosedih, na Elektru Ljubljana, DE Kočevje, kjer je deloval 15 let. »Nato sem šel malo po svetu (Ljubljana, Zagradec), leta 2019 pa me je pot le pripeljala nazaj domov, v Kočevje.«

»Kljub temu, da imam veliko izkušenj z vodenjem ljudi, pa funkcija vodje podružnice ne zahteva »zgolj« in »samo« to. Zahteva iznajdljivost in vlaganje dela in truda na vsa področja – od same proizvodnje do upravljanja kadra.«

Podružnica Kočevje je največji proizvajalec HB programa komutatorjev v podjetju Kolektor Sikom.

KORONAKRIZA JE PRITISNILA TUDI NA KOLEKTOR…

Ob nastopu Boruta Česnika z delom v kočevski podružnici se je ravno začela koronska »zdraha«, ki je prinesla en kup nevšečnosti. Ogromno je bilo odpoklicev (odpovedi) naročil, avtomobilska industrija se je sesedla in posledično so se morali z veliko žalostjo tudi kadrovsko prilagoditi.

… POTEM PA BUM NAROČIL!

»Tega res nihče ni pričakoval, s septembrom 2020 se je vse obrnilo v drugo smer od pričakovane. Zgodila se je ekspanzija naročil, no, pa ne samo pri nas, s tem se je soočila celotna kovinska oz. elektro industrija, in nenadoma se je v Kočevju zgodil manko delavcev, in to se dogaja še danes,« spremembe opisuje Borut Česnik. »Trenutno nas je v podružnici v Kočevju zaposlenih 90. Glede na obseg proizvodnje pa bomo še dodatno krepili ekipo in zaposlovali. Želena končna številka je 96 zaposlenih.

V KOLEKTORJU LAHKO USPE VSAK, KI – OZIROMA ČE – SI TO ŽELI!

»Šola oziroma smer izobrazbe pri nas niti nista toliko pomembna, če sem čisto iskren. Kar se mi zdi najpomembnejše za delo pri nas in v podobnih podjetjih je, da se dela lahko priuči vsak – vsak, ki je priden, delaven, vesten in zaupanja vreden. Pomembno je, da je tehnični tip, da obvlada ročno orodje, merilne naprave in da obvlada proizvodno dokumentacijo ter delno računalnik. Če bo pošteno opravljal svoje naloge in dolžnosti, je uspeh zagotovljen in zadovoljstvo obojestransko,« pojasni Česnik.

LETA 2020 JE KONCERN KOLEKTOR SPREJEL ODLOČITEV O PRENOSU DELA PROIZVODNEGA PROGRAMA IN PROIZVODNIH LINIJ IZ IDRIJE, KAR ZA KOČEVJE POMENI…

… »da so v podružnici postavili tri dodatne linije za proizvodnjo HB programa, ki smo jih preselili iz Idrije, in prevzeli HB proizvodni program iz Kolektorjevega mehiškega podjetja. V celoti smo tako prevzeli v izdelavo preko 10 novih tipov komutatorjev. Vse to je dokaz, da nam poslovodstvo v Idriji zaupa, da verjame v nas in da v Kočevju hočemo in
znamo dobro delati ter da se nam za prihodnost v podružnici v Kočevju ni treba bati,« je vesel vodja Česnik.

V KOČEVJU OD LETA 2007

Koncern Kolektor oziroma njegovo največje proizvodno podjetje Kolektor Sikom je leta 2007 v Kočevju odprl svojo podružnico za proizvodnjo komutatorjev. Iz Idrije so preselili tri linije za HB-komutatorje. Z odprtjem podružnice
v Kočevju je Kolektor rešil prostorski in kadrovski problem na komutatorskem programu na matični lokaciji v Idriji in hkrati pripomogel k diverzifikaciji koncerna ter zvišanju stopnje zaposljivosti v Kočevju. Kolektor se v kočevski regiji uvršča med večje delodajalce. Vse od odprtja podružnice je Kolektor povečeval prodajo. Iz začetnih 2,5 milijona je ta zrasla na več kot 10 milijonov evrov. V tem času je bilo izdelanih in prodanih več kot 228 milijonov komutatorjev.

Tehnologija in znanje, ki sta z odprtjem Kolektorjeve podružnice v Kočevju prišla v mesto, sta izjemna pridobitev
ne samo za mesto, pač pa za celotno regijo. Kolektor se zaveda pomena znanja, zato veliko vlaga v znanje in pomaga izobraževalnim institucijam v krajih, kjer ima svoje proizvodne obrate, pri nakupu osnovnih sredstev ali drugih učnih pripomočkov. Pomagal je tudi srednji šoli Kočevje pri zagonu učnega programa oblikovalec
kovin – orodjar in strojni tehnik.

Zaposleni v Kolektorju vrednote živijo in skozi delo širijo. Vodi jih odgovornost do dela, lastnikov, zaposlenih in okolja ter poštenost do poslovnih partnerjev in sodelavcev.

Zaposleni v Kolektorju vrednote živijo in skozi delo širijo. Vodi jih odgovornost do dela, lastnikov, zaposlenih in okolja ter poštenost do poslovnih partnerjev in sodelavcev.

 • ODGOVORNOST do dela, lastnikov, zaposlenih in okolja. Z izpolnjevanjem medsebojnih dogovorov in odgovornim odnosom do dela zasledujemo zastavljene cilje lastnikov, zaposlenih, kupcev in okolja.
 • POŠTENOST do poslovnih partnerjev in sodelavcev. Pošten in etičen odnos do poslovnih partnerjev in sodelavcev je temelj našega sodelovanja.
 • VZTRAJNOST
  Dosegamo zastavljene cilje, kar zahteva proaktiven pristop in izvedbeno odličnost.
 • USMERJENOST H KUPCU
  Verjamemo, da imamo lahko zadovoljne kupce le na temelju učinkovitih partnerskih odnosov, zato smo usmerjeni v prepoznavanje kupčevih potreb in zagotavljanje rešitev.
 • INOVATIVNOST
  Imamo ideje in jih znamo tudi realizirati. Gradimo okolje, ki spodbuja ustvarjalnost in razvoj inovativnih idej pri zaposlenih.
 • TIMSKI DUH
  Spodbujamo sodelovanje, pretok informacij in delitev znanja med sodelavci.

E: sikom@kolektor.com
S: www.kolektor.com

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki