fbpx
E-UTRIP
Prvi so po mostu stopali Aleš Mihelič, Samo Pogorelc in Miha Šuštaršič, predstavnik izvajalca del.
Aktualno Novice Občina Ribnica

Teden mobilnosti z novim mostom čez Bistrico

S krožno vožnjo na kolesih direktorjev ali predstavnikov občinskih javnih zavodov in ustanov mimo stavb, v katerih slednji uradujejo, so v središču dežele suhe robe tudi tako poudarili pomembnost vrtenja pedal k zdravemu življenjskemu slogu.

Kolona kolesarjev, v kateri je bil tudi Aleš Mihelič, državni sekretar na ministrstvu za promet in infrastrukturo, se je po slabi uri ustavila na Gallusovem nabrežju za cerkvijo, kjer so uradno odprli most oziroma brv čez Bistrico. Blagoslovil ga je dekan mag. Anton Berčan.

Čezenj bo poslej hoja veliko bolj varna, tudi kolesarji bodo lahko prestopili na drugo stran reke, objekt z razsvetljavo pa bo z izgledom zagotovo poživel prostor za župnijsko cerkvijo sv. Štefana, ki bo postal del bodoče promenade ob treh zidanih mostovih.

Prvotnega so projektirali v Gradcu

Star betonski most je bil že tako močno načet, da je bil nevaren. Projekt za novi most je sicer izdelala prejšnja občinska uprava, župan Samo Pogorelc pa ga je dal bistveno spremeniti in je po izvedbi jeklena konstrukcija z lesenimi podnicami kopija prvega mostu, ki je bil v začetku 20. stoletja projektiran v avstrijskemu Gradcu.

Za naložbo je bilo treba zagotoviti 75.000 evrov, od tega zneska je občina kar 68.000 evrov pridobila na razpisu LAS, razliko pa je primaknila iz proračuna. Hkrati so z obnovo mostu z novim asfaltom preplastili tudi del poti med Zadružnim domom in Bistrico.

Pridobili državna sredstva

Za izvedbo letošnjega tedna mobilnosti s poudarkom umika avtomobilov s parkirišč na trgu, ki naj postane cona za pešce, je občina na razpisu ministrstva za infrastrukturo pridobila 8.800 evrov in zagotovila vsebine, ki so se izvajale skupaj z javnimi zavodi, društvi in organizacijami ter šolo. »Ministrstvo za infrastrukturo in promet vlaga velike napore za izboljšanje trajnostne mobilnosti, kar se v zadnjem času najbolj kaže v kolesarskih povezavah, obnovi železniške infrastrukture in ustvarjanjem pogojev za varno hojo povsod po Sloveniji,« je poudaril Mihelič.

Letos je bilo v projekt Trajne mobilnosti udeleženo 84 občin, 57 lokalnim skupnostim pa so namenili finančna sredstva za sofinanciranje tega dogodka.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki