fbpx
E-UTRIP
Arhiv.
Izpostavljeno Aktualno Gospodarstvo & Politika Kočevje

Kočevski svetniki podprli podražitev, kdo jo bo najbolj občutil?

Člani občinskega sveta so na občinski seji obravnavali Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Kočevje. Svetniki so večinoma podprli spremembe NUSZ, ki prinašajo podražitve predvsem za gospodarstvo, še posebej za industrijo.

Uvodoma so pristojni pojasnili, da je Občina Kočevje na podlagi primerjalne analize stanja v različnih občinah ugotovila, da NUSZ v Kočevju ni med najvišjimi. Zato so se odločili uskladiti točkovanje, pri čemer je osnova za spremembe predvsem inflacija in nova zakonodaja.

Spremembe v praksi?

Župan Vladimir Prebilič je pojasnil, da podražitev za gospodinjstva pomeni približno 10 do 20 evrov letno za površino okoli 150 m². Znatnejše podražitve bodo doletele gospodarstvo, pri čemer je župan poudaril, da so želeli z uskladitvami zmanjšati razlike med pravnimi in fizičnimi osebami.

Na seji je župan pojasnil, da so v kategoriji gospodarstva dve podkategoriji: industrijske stavbe in stavbe namenjene turizmu ter gostinstvu. Do sedaj so podjetniki v gostinstvu in turizmu plačevali višji davek. Namen uskladitve je izenačiti ti dve podkategoriji, kjer je razlika v odmeri davka med industrijo ter objekti gostinstva in turizma znašala 30 centov na m².

V kolikšni meri bo sprememba obremenila lokalna podjetja?

NUSZ za gospodarski objekt velik 200 m² prinaša podražitev za nekaj 100 evrov letno. Pristojni so se sestali z vodstvom Melamina, Yaskawe in Intersocksa, ki imajo največje gospodarske objekte. Sprva so naleteli na nekaj nejasnosti glede točkovanja, kasneje pa so se strinjali glede višine nadomestila. Podjetniki predlagajo postopno povečanje v tretjinskih stopnjah v letih med 2024-2026. Konkretno to pomeni, da bo Melamin na letni ravni plačeval okoli 5000 evrov več, Yaskawa 3000 evrov, Intersocks pa 2500 evrov letno več.

FOTO: Melamin.si

Prebilič je pojasnil, da je Občina Kočevje desetletje nizko obremenjevala podjetja in da so podjetja zaradi tega skupno prihranila milijon evrov. Iz naslova teh prihodkov bo v občinsko blagajno steklo okoli 240 tisoč evrov letno, denar pa bo namensko porabljen za izboljšanje občinske infrastrukture, je poudaril župan.

Večina svetnikov je podprla povišanje, čeprav jih je nekaj izrazilo skrb glede tega, kako bodo povišanje prenesla srednja podjetja. Poudarili so, da je dvig na področju gospodarstva precejšen. Prav tako ni zanemarljivo povečanje NUSZ za gospodinjstva, saj se zvišanje stroškov pojavlja iz različnih smeri.

 

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki