fbpx
E-UTRIP
Janko Marinč, Katja Žagar, Nataš Tekavec, pomočnica ravnatelja Gimnazije in Srednje šole Kočevje in Dušanka Češarek, mentorica Pletarske šole Ribnica.
Izpostavljeno Aktualno Zanimivosti & Zabava

Ko vitre prepletajo pohištvene izdelke

Lično opremljen in urejen pritlični prostor v stavbi Srednje šole Kočevje trenutno gosti razstavo treh izdelkov. Ti izdelki so nastali v okviru že drugega projekta, imenovanega “Pletene vitre in masiven les v izvirnem oblikovanju pohištva”, v katerem so sodelovali študenti ŠCLJ-Višje strokovne šole, programa oblikovanje materialov-les, dijaki Gimnazije in srednje šole Kočevje ter rokodelci Rokodelskega centra Ribnica.

»Že po prvem projektu, ko smo združili rokodelsko znanje in ustvarili zanimive izdelke, smo vsi deležniki izrazili željo, da nadaljujemo s primerom dobre prakse, ki je postal prepoznaven,« je pojasnil vsem znan Janko Marinč, profesor na Srednji šoli v Kočevju, kjer poučuje dijake lesarske smeri in je svoj zasebni konjiček našel v pletarstvu.

Klubska miza in dva stola

Tokrat so sodelujoči zasnovali pohištveni izdelek, strokovna komisija je med 11 zanimivimi predlogi ocenila in izbrala tri najboljše: klubsko mizo in dva stola.

Vsi izdelki so bili nato izdelani v šolski mizarsko-lesarski delavnici, vitre (preplet) pa so delo rok rokodelcev iz Ribnice. Na koncu so dijaki združili vse izdelke v enotno celoto. Sodelovanje z Višjo šolo za oblikovanje in Srednjo šolo Kočevje omogoča Rokodelskemu centru Ribnica spodbujanje mladih k vključevanju v takšne projekte, kjer lahko pridobljeno znanje lažje uporabijo v sodobnih tržnih oblikah.

»Smo v dogovorih, da v tem šolskem letu sledi tretji projekt, kjer bodo vitre znova prepletale nove izdelke,« je napovedala Katja Žagar, strokovna sodelavka Rokodelskega centra Ribnica, med prijatelji vsestranska »deklica za vse«.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki