fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje Novice

Kdaj škropiti sadno drevje

Kako in kdaj bi ekološko dobro zaščitili svoje drevje na vrtu, kjer imate jablane, hruške, slive, breskev in še kaj, da bi bil optimalen čas in maksimalen učinek? Delo s sadnim drevjem se začne že v jesenskem času, saj škropimo prvič, ko drevo odvrže pol krošnje listja in nato ponovimo, ko odvrže vse listje.

Tudi spomladi škropljenje dvakrat ponovimo. To je škropljenje proti mnogim boleznim, ki lahko prizadenejo drevesa, jih močno oslabijo ter zmanjšajo pridelek. Delo je zelo pomembno in zahtevno, saj moramo slediti prebujanju in razvoju drevesnih brstov. Spremljati je treba vremenske napovedi, saj se bolezni razvijajo v toplem vremenu.

V ciklusu razvoja glivičnih bolezni se izmenjujejo spolni trosi, ki se tvorijo v zimskih plodiščih s poletnimi trosi, ki širijo bolezen na liste in plodove. Zimska plodišča se razvijejo na listih rastlin, ki odpadejo na tla jeseni. Pomembno je, da smo jeseni pograbili in odstranili listje, saj smo s tem odstranili trose bolezni. Za škropljenje mora biti suh in miren dan, brez vetra in temperatura ponoči vsaj 5 °C.

Če je zima hladna

Pri spomladanskem razvoju bolezni je pomembna količina dežja, stopnja vlage in temperatura ozračja. Bolezni, ki jih lahko pričakujemo v sadnem vrtu, so na jablanah, kjer je najpogostejši jablanov škrlup, na hruškah hrušev škrlup, na breskvah breskova kodravost in na ostalih koščičarjih listna luknjičavost koščičarjev. Pojav bolezni se kaže z nabrekanjem brstov, ki se v kontinentalni Sloveniji prične konec meseca marca ali v začetku aprila, saj je takrat že veliko padavin in tudi temperature so dovolj visoke za razvoj bolezni, na Primorskem pa vsaj 3 tedne prej. Temperatura, višja od 6° C je že idealna za razvoj bolezni. Nižja ko je temperatura pozimi, bolj uniči škodljivce in počasneje se bolezen razvija. Spomladi veter zanese trose bolezni na pravkar razvijajoče se liste. Zato je nujno spremljati razvoj brstov na drevesih.

Bakrovo sredstvo

Proti boleznim se borimo z bakrovim sredstvom Bio Plantella Cuprovin 50, ki je najboljša preventivna zaščita sadnih dreves in ga dobimo tudi brez ffs izkaznice. Spomladi, od marca dalje, je pomembno, da je drevo ves čas zaščiteno z bakrovim listnim gnojilom, v koncentraciji 10g/10L vode za iglavce, žito, koruzo, zelenjavo (čebulo), jagode, trto in oljke z enkratnim škropljenjem. Za koščičarje, pečkarje in lupinarje pa uporabimo letni odmerek v koncentraciji 20g/10L vode, kar lahko razdelimo v 2 škropljenji, v približno 14-dnevnem premoru. Temperatura pri škropljenju naj bo vsaj 6 – 8° C. Pazimo, da v času škropljenja ne dežuje in, da omočimo celotno drevo, saj bo le na ta način škropljenje učinkovito. V spomladanskem času škropimo dvakrat. Če pade velika količina padavin in spere pripravek z drevesa, lahko škropljenje ponovimo. Če je količina padavin večja od 30 mm, učinek pripravka močno oslabi in če pade več kot 50 mm, je izničen.

S škropljenjem pričnemo marca, takoj, ko se iz brstov pokažejo prvi zeleni lističi. Nadaljujemo s škropljenjem do faze mišjega ušesa, ki jo prepoznamo po razprtih, majhnih, zelenih lističih ob brstu.

Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki