fbpx
E-UTRIP
(Foto: Siol.net)
Aktualno Kočevje Narava & zdravje Novice Zdravje

Kakšne stranske učinke cepljenja proti Covid-19 beležijo v ZD Kočevje?

Zaradi relativno hitre izdelave cepiva proti Covidu-19 in posledično krajšega obdobja testiranja ustreznosti le-ta, se ljudje ob cepljenju sprašujejo predvsem o stranskih učinkih cepiva. Želijo si varnosti, a hkrati ne želijo, da bi zato utrpeli kakšne resnejše učinke v oz. na telesu. Zato smo direktorico ZD Kočevje povprašali o stranskih učinkih, ki so jih doslej zabeležili med že cepljenimi ljudmi na Kočevskem.

Na vprašanje o tem, katere stranske učinke so že zabeležili, direktorica odgovarja, da večinoma beležijo zgolj blažje simptome, ki so dejansko pričakovani in tudi zaželeni, saj reakcija kaže na to, da se je telo odzvalo in da ustvarja zaščito v telesu. To so denimo bolečina, rdečina, oteklina na mestu vboda.

A kot vedno so tu tudi izjeme, nekateri ob stiku z novo, neznano snovjo v telesu utrpijo močnejšo reakcijo. Hudobivnikova razkrije, da so nekateri poleg najpogostejših simptomov že poročali o povišani telesni temperaturi, utrujenosti ter bolečih mišicah v prvem in drugem dnevu po cepljenju. »Med cepljenimi, ki so opredeljeni pri meni, bi ocenila, da je takih približno četrtina, več teh dogodkov beležimo po cepljenju s cepivom Astra Zeneca,« pravi, vendar pa urgentne pomoči ni po cepljenju potreboval nihče.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki