fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje Zdravje

Kako ravnati v primeru okužbe s koronavirusom na Hrvaškem?

Marsikdo se v zadnjem času sprašuje, ali naj gre na dopust na Hrvaško ali ne. Razmere so vedno bolj resne, zato skrb po preventivi ni odveč.

Kljub temu se večina ljudi drži zastavljenih načrtov in se vendarle odpravijo na težko pričakovan dopust na Hrvaško, deželo morja in neštetih plaž, ki razveseljujejo tako otroke kot odrasle. V teh časih pa nihče ne gre popolnoma brezskrbno na dopust čez mejo. Že pred začetkom potovanja je namreč potrebno izpolniti določene listine, s pomočjo katerih lahko prečkamo mejo, ob vstopu v tujino pa naše mobilne naprave takoj okupirajo sporočila, ki opozarjajo na nevarnost okužbe in kaj storiti v primeru le-te.

Kakšna so pravila na Hrvaškem?

Marsikdo se sprašuje, kako postopati v primeru, da se s koronavirusom okužimo na Hrvaškem in kakšna so pravila. Po daljšem obdobju so na Hrvaškem ponovno obvezne zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih, pravila o primerni varnostni razdalji pa morajo upoštevati tudi gostinci, ki morajo sedežni red gostov prilagoditi tako, da ni gneče. Z določenimi omejitvami se soočajo tudi v nastanitvenih objektih, kjer je število oseb, ki lahko prebivajo v objektu, omejeno. V tem deloma tiči razlog, da letos hrvaške plaže niso tako natrpane, kot običajno.

Kaj storiti, če se okužimo v tujini?

V kolikor opazite simptome okužbe, je priporočljivo, da o tem obvestite domačina oz gostitelja nastanitve, v kateri prebivate, ki naj pokliče epidemiološko službo ali prvo najbližjo ambulanto. Vendar pozor! Če vas bodo napotili v turistično ambulanto, zahtevajte obravnavo v javnem zdravstvenem domu, saj se boste tako izognili visokim stroškom. To seveda velja za tiste, ki imate ob sebi evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. V primeru, da tega ne zahtevate, vam v turističnih ambulantah za test zaračunajo tudi do 200 evrov.

V kolikor vas zdravnik v javni ambulanti napoti na testiranje za koronavirus in v nadaljevanju na zdravljenje le-tega, celotne stroške krije evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. Edini strošek, ki se ob obravnavi lahko pojavi, je t. i. participacija, kar pomeni obisk zdravnika, ki stane 10 kun, kar je dober evro. To pa velja tudi za vsako izdano zdravilo.

Če testiranje pokaže, da ste pozitivni na koronavirus, se začasno lahko namestite in izolirate v sobo gostitelja, ki je temu namenjena. Turistični objekti imajo namreč takšna pravila. Kdo bo kril stroške karantene, pa še ni znano.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki