fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dom Kočevje Narava & zdravje Novice Občina Zdravje

Kako pa kaj zdravje v Kočevju?

Slovenijo sestavlja 212 med seboj zelo raznolikih občin, v katerih živi več kot dva milijona prebivalcev. Prikaz Zdravje v občini 2019 je namenjen pregledu ključnih kazalnikov zdravja oziroma zdravstvenega stanja v posamezni občini v primerjavi s slovenskim in regionalnim povprečjem. Ker okolje, v katerem bivamo in delamo pomembno vpliva na naše zdravje, želijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje skupaj z drugimi organizacijami s tem prikazom spodbuditi deležnike na lokalni ravni pri njihovih aktivnostih za promocijo in krepitev zdravja svojih prebivalcev.

Kočevje, mesto ob Rinži, je središče občine, ki leži v pokrajini Kočevsko, katera spada med najbolj naravno ohranjene predele Slovenije, saj gozd pokriva kar 90 % celotnega ozemlja. Predispozicije s strani narave so torej več kot ugodne za aktivno in zdravo življenje, pa poglejmo, če znamo Kočevci to danost tudi izkoristiti.

Kot pravi raziskava Zdravje v občini 2019, se Kočevje pri večini kazalnikov bolj ali manj kar ujame s slovenskim povprečjem, kar se denimo kaže pri sami razvitosti občine, ki naj bi bila le za odtenek manj razvita od povprečja. Malce manj (in še pada) je tudi prirasta prebivalstva, več pa je (posledično) starejših prebivalcev v starosti nad 80 let. Še vedno imamo nadpovprečno veliko odraslih z (le) osnovnošolsko izobrazbo in nadpovprečno delovno neaktivnost – nadpovprečno brezposelnost. Bolniška odsotnost delovno aktivnega prebivalstva je bila povprečno 20,5 koledarskih dni na leto, kar je dobrih pet dni nadpovprečno, saj je slovensko povprečje dobrih 15 dni.

Kot lani, je še vedno zaskrbljujoč telesni fitnes otrok, ki je krepko pod slovenskim povprečjem, nekako posledično pa je krepko nad povprečjem število otrok s prekomerno telesno težo. Tudi glede debelosti odraslih smo zelo visoko, slovensko povprečje »premagamo« za skoraj 10 %. Nadpovprečno je tudi število astmatikov pri otrocih in mladostnikih. Jemalcev zdravil zaradi povišanega tlaka je zelo blizu slovenskemu povprečju, medtem ko je jemalcev zdravil zaradi sladkorne bolezni precej višji, in torej je med prebivalci občine Kočevje veliko sladkornih bolnikov. Število novih primerov raka je prav tako malce nad povprečjem, tako raka pljuč kot tudi raka dojke. Zaskrbljujoče je število prejemnikov zdravil zaradi duševnih motenj, ki je krepko nad slovenskim povprečjem, namreč, koristi jih že skoraj 20 % prebivalcev občine Kočevje. Tudi obolelih zaradi klopnega meningoencefalitisa je nadpovprečno veliko, slovensko povprečje je 9,7 na 100.000 prebivalcev, medtem ko je pri nas obolelih skoraj 26 na 100.000 prebivalcev. Glede umrljivosti je stanje pri nas zelo podobno slovenskemu povprečju – umrljivost po stalnem bivališču, umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja ter umrljivost zaradi samomora je statistično zelo podobna slovenskemu povprečju, nekoliko nadpovprečna je le umrljivost zaradi raka.

Hospitalizirani zaradi klopnega meningoencefalitisa, Slovenija, povprečje 2009-2017.

Skratka, definitivno se glavni problem tiče pomanjkanja telesne aktivnosti, sploh pri otrocih, kar posledično prinese večji delež prekomerno težkih otrok in potencialnih bolezni, ki jih lahko le-ta prinese v prihodnosti. Zato se vsi skupaj potrudimo in izkoristimo pomladne in bližajoče se poletne dni za spremembo življenjskega sloga na bolje. Zadržujmo se čim več v naravi, saj imamo ogromno hribov, pešpoti, že in še ne raziskanih gozdnih kotičkov, ki nam napolnijo dušo in okrepijo srce in telo. Že en sam 30-minutni sprehod na dan lahko pomeni pomembno spremembo in korak k boljšemu zdravju.

N.Š.

*po poročilu http://nijz.si/sl/zdravje-v-obcini-2019-kaj-kazejo-podatki-o-nasem-zdravju

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki