fbpx
E-UTRIP
Boris Anton Weiss, prvi z leve, ob nagovoru predsednice društva, Jožice Matkovič.
Aktualno Društva Kočevje Novice

Jožef in Boris, ponosna Predgrajska moža

Grajski pevci Kulturno športnega društva Predgrad v Poljanski dolini so se spomnili rojaka Jožefa Šmalclja, vsestranskega nadarjenega umetnika, ki je bil režiser, dirigent, kapelnik, gasilec, pevovodja, skladatelj, pesnik, pisatelj in učitelj glasbenih veščin.

Pred kulturnim domom v njegovi rojstni vasi so minulo soboto pripravili že sedmi Šmalcljev večer z otvoritvijo prenovljene večnamenske dvorane (z obljubo občine, da bo dom etapno popolna sanirala), pred tem pa je svoj tretji zbornik z naslovom Poljanska dolina ob Kolpi, Predgrad in Predgrajci, Poljanska dolina v sliki in besedi predstavil 95-letni Boris Anton Weiss.

Samouk umetnik, ki je obšel svet

Šmalcelj je v času svojega življenja budno spremljal kroniko svoje ljubljene doline. Rodil se je leta 1878, umrl pa pred 57-imi leti. Na rojstni hiši so leta 2014 postavili ploščo s spominskim napisom. Na ogled so postavili kopije originalov njegovih 21-ih pesmi, tako notnih zapisov in besedil v rokopisu. Napisal je tudi nekaj pesmi, kot so Nova Jugoslavija, Padlim borcem, Dvajseta obletnica…

Jožef je bil mali kmet in trgovec, prve cenke je zaslužil kot kovač. Njegov moto je bil, da človeka najbolj pomlajujejo glasba, petje in humor, vino pa v zmernih odmerkih. »Lahko smo ponosni na njegovo zapuščino tudi na pesmi. Med dvajsetimi smo se jih v društvu naučili le štiri, ki so dokaj zahtevne. Drugače je bil samouk umetnik, mi ga častimo z veliko začetnico,« je dejala Jožica Matkovič, predsednica Kulturno športnega društva Predgrad.

Prevajal je Titu

Boris Anton Weiss, ki zadnja leta prebiva v kočevskemu domu starejših občanov, je imel bogato in zanimivo življenje. Zapisano je, da je »med drugim prevajal Titu in bil pomočnik vojaškega atašeja v Washingtonu. Je tudi avtor treh knjig, v tej pa se osredotoča na družbeno, kulturno in politično udejstvovanje Predgrajcev, ki so ali še živijo v Poljanski dolini. »Na osnovi razpoložljivih zgodovinskih virov o nastajanju in razvoju vasi ter prikazanega stanja glede prebivalstva vasi lahko naredimo povzetek o pomembnosti Predgrada. Tukaj je bil sedež fevdalnega teritorialnega zemljiškega gospoda – Poljanskega gospostva,« je ob predstavitvi zbornika povedal avtor.

Tako Predgrad kot tudi Stari Trg ob Kolpi, največji naselji v dolini, sta bili svoj časa eno, Poljanska dolina. Nista pripadali niti kočevski niti črnomaljski občini, kasnejše oblasti pa so jo razdelili.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki