fbpx
E-UTRIP
(Foto: Blaz Samec/DELO)
Aktualno Narava Narava & zdravje Zdravje

Jože Majes: SLEZ OZIROMA AJBIŠ

Ljudje smo si različni. Eni neprestano kašljajo (predvsem kadilci), drugi šmrcajo, tretje boli želodec itd. V prejšnjih časih, ko je večina Slovencev še živela na kmetih, so imeli okoli vsake hiše nasajen slez. Takrat so bile lekarne še redke, sinteznih zdravil ni bilo veliko in ljudje so si bolj ali manj pomagali sami.

Slez je sicer trajna zdravilna rastlina. V začetku smo ga tudi na naši kmetiji nabirali in kopali v naravi. Kasneje smo kupili njegove sadike, in ga posadili v tako imenovane kače. Rastlina zraste v višino do metra in pol. Večina misli, da je to trajen grm, vendar v jeseni njegov zgornji del popolnoma propade. Ves slez je zelo sluzast. Polni sluzi so njegovi cvetovi, listi in korenine. Pri nas preko celega leta pobiramo njegove cvetove in kasneje še liste. Po starem pravilu sluzi v rastlini topijo sluzi. Vendar moramo vedeti, da se slez preko noči hladno namaka, zjutraj precedi, rahlo pogreje in popije. Ko že povedano se korenine koplje, ko je rastlina stara štiri do pet let. Kmalu smo ugotovili, da novih sadik ne potrebujemo. Ko korenine izkopljemo, rastlina že naredi nove nastavke. Te odrežemo, zakopljemo v zemljo in drugo leto spomladi bo rastlina razvila nove poganjke.

Ko sem letos s svojo sodelavko izkopaval korenine, so bile te že precej debele. Korenine sem očistil blata, jih razrezal in posušil. Dobro posušene sem potem še enkrat zmlel na farmacevtsko debelino in spravil v dvoslojne vrečke.

Proti močnemu kašlju mešanico cvetov in listov prelijemo s prekuhano ohlajeno vodo in pustimo čez noč. Zjutraj mešanico precedimo, rahlo ogrejemo na sobno temperaturo in tri do štiri skodelice na dan popijemo po požirkih. Po treh tednih kašelj mine. Če kašelj po treh tednih ne mine, poiščemo pomoč pri zdravniku. Isti postopek je z zmleto korenino. Iz rastline lahko naredimo tudi kapljice, pri čemer uporabimo rastlinski glicerol. Lahko pa naredimo dvokomponentne kapljice, in sicer iz korenine pomladnega jegliča in vrtnega timijana. Sluzi iz pomladnega jegliča topijo sluzi, medtem ko vrtni timijan uničuje patogene bakterije. Tako ubijemo dve muhi na dan.

Če smo mladi, kašelj po določenem času mine, pri starejših pa je dobro uporabiti sredstvo za topljenje sluzi. Kajti pri starejših ljudeh imunski sistem z leti oslabi.

Jože Majes iz kmetije Plavica

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki