fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Občina Ribnica

»In situ« v imenu Rokodelske zadruge Sodražica

Povezovanje novih znanj s tradicionalnim načinom je dobitna kombinacija!

Občina Sodražica je od leta 2005 nosilec ene redkih in zato še toliko bolj dragocenih geografskih označb v Sloveniji, označbe »Ribniška suha roba«, ki povezuje občine Sodražica, Ribnica, Kočevje, Loški Potok, Velike Lašče, Dobrepolje in Bloke. S to blagovno znamko je stopila v Rokodelsko zadrugo Sodražica, z.o.o. Gre za socialno podjetje z imenom In situ. Občina je znamko ustanovila s pomočjo sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, ki jih je pridobila s partnerji na razpisu Lokalne akcijske skupine (LAS) Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe.

»Rokodelska dejavnost na tradicionalen način je že v zatiranju – namreč, nadomešča jo strojna proizvodnja – zato je zadružništvo in vse, kar je z njim povezano priložnost, da se dejavnost postavi na novo,« je poudaril Andrej Pogorelec, predsednik Upravnega odbora zadruge in dodal, da bodo člani povezani lažje poiskali nove tržne poti in promocijo ter imeli močnejše izhodišče za pogajanje o nabavnih cenah surovin, strojev, opreme in orodij.

»In situ« narečno pomeni sito, znan tradicionalni sodraški izdelek.

Povezali so se z zadrugo Kočevski les

Ob novici, da se »lesarji« povezujejo v zadrugo, je svoj interes pokazala tudi zadruga Kočevski les, ki želi pripravljeno, avtohtono in certificirano lesno surovino zagotavljati predvsem podjetnikom v domači regiji. »Zadrugi sta se že povezali oziroma stopili druga v drugo, in sicer preko zanimivega projekta,« je spomnila Meta Kamšek, ki je bila pred osmimi leti kot ravnateljica Gimnazije in Srednje šole Kočevje pobudnica Festivala lesa. V Kočevju so namreč iskali mojstre, ki bi znali izdelovati replike igrač znanega industrijskega oblikovalca Nika Kralja in jih našli v Sodražici, kjer se v novo zadrugo združujejo mladi, ki od svojih očetov prevzemajo posle in delavnice.

Družinska obrt pri Zajčevih
»Oče mi je pustil obrt, od mene ga je prevzel sin, ki seveda od zadruge pričakuje veliko,« je na igrače, ki so zagotovo konkurenčne, ponosen lesni strugar Bojan Zajc. Energijo črpa predvsem iz človeškega telesa, uma in rok. Materiale za izdelke poišče in najde v svojem najožjem okolju, ne da bi mu pri tem škodoval.

Zadružništvo je na Slovenskem pognal rojak Krek

Partner v projektu je tudi Obrtno-podjetniška zbornica Ribnica, njen prednik Pavle Hočevar pa je bil povabljen, da sodeluje pri ostalih aktivnosti na poti ustanovitve zadruge. Pravi, da ga je predvsem pritegnila nova vizija dodane vrednosti suhe robe s poudarkom, da jo trgu ponudijo kot celovit, originalen, avtohton produkt. »Ribničani žal nismo znali dovolj uveljaviti pred 16-imi leti pridobljeno geografsko označbo, Sodražani pa so jo izkazali skozi ta projekt, projekt zadružništva, ki ga je pred 150-imi leti pognal ravno v teh krajih rojeni Janez Evangelist Krek. V tem času je preživelo vse vihre, geopolitične vojne in obstalo.Torej, zadruga se postavlja z dobro popotnico,« ne dvomi Hočevar.

Kmalu bodo izbrali vodstvo zadruge, ki naj bi imela več deset članov, ki v njen obstoj ne dvomijo, saj je zadružništvo na Slovenskem pred 150-imi leti pognal v teh krajih rojeni Janez Evangelist Krek. V tem času je preživelo vse vihre in obstalo. Miran Mate, zunanji sodelavec pri projektu zadruge je razkril, od kod ime »In situ«. To sta narečni besedi, ki pomenita tudi sito, tradicionalni izdelek iz Sodražice, ki je našel mesto celo v občinskem grbu.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki